Baarmoederafwijking

'Pas tijdens de weeën zagen ze dat ik twee baarmoeders heb'

20 februari 2019 11:45 Aangepast: 20 februari 2019 11:46
Sylvana. Beeld © Eigen foto

Rondlopen met twee baarmoeders, zonder dat je het door hebt. Dat klinkt gek, maar komt regelmatig voor. "Ze kwamen er pas tijdens mijn bevalling achter", vertelt ervaringsdeskundige Sylvana.

Eerder schreven we over de 18-jarige Ebony uit Manchester, die er door een onverwachte zwangerschap achter kwam dat ze twee baarmoeders heeft. Veel mensen reageerden op dat bericht. Hoe kan het dat ze nooit heeft geweten dat ze twee baarmoeders heeft? 

Dat Ebony niet wist dat ze twee baarmoeders heeft, is volgens gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis  in Utrecht niet zo gek. De aandoening geeft namelijk vaak geen klachten, waardoor het regelmatig onopgemerkt blijft. Als het al wordt ontdekt, is dat per toeval.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee baarmoeders, gewoon ongesteld, en toch bevallen: het gebeurde Ebony (18)

Ontdekt

"Het hebben van twee baarmoeders gaat vaak gepaard met nierproblemen. Als vrouwen daarvoor naar een arts gaan, wordt de aandoening soms ontdekt", vertelt Deurloo. "Ook bij het maken van een uitstrijkje komen artsen er wel eens achter, doordat ze bijvoorbeeld twee baarmoederhalzen ontdekken."

Vrouwen met aangeboren baarmoederafwijkingen hebben een grotere kans op nier-, skelet- en buikwandafwijkingen. Daarnaast is er een grotere kans op vroeggeboorte, maar ook op het krijgen van een miskraam.

Miskraam

Linda Krabbendam-Taag (52) kreeg in 1992 een miskraam, maar hoorde pas in 2009 dat dat waarschijnlijk kwam doordat ze twee baarmoeders heeft. De aandoening werd namelijk pas in 2009 bij haar ontdekt, per toeval.

"Ik liet in dat jaar mijn eileiders preventief verwijderen. Tijdens de operatie stuitte de gynaecoloog op twee baarmoeders." Van dat nieuws stond Linda wel even te kijken. "Ik heb zes jaar lang heel veel onderzoeken gehad omdat ik moeilijk zwanger kon worden, maar in die periode is mij nooit verteld dat ik twee baarmoeders heb."

Linda. Linda.

"Volgens mijn gynaecoloog is het onwaarschijnlijk dat ze de aandoening in het verleden gemist hebben", vervolgt Linda. Ze had graag eerder willen horen dat ze de afwijking heeft. "Het was voor mij een antwoord geweest op de vraag waarom ik zo moeilijk zwanger kon worden en waarom ik een miskraam kreeg."

Erfelijk

Volgens Deurloo kan een baarmoederafwijking erfelijk zijn. "Het heeft te maken met hoe je als embryo bent gevormd. In de eerste tien weken worden namelijk de cellen voor de organen aangelegd."

Sylvana Popijus (33) heeft ook twee baarmoeders, wat volgens haar gynaecoloog waarschijnlijk genetisch bepaald is. "Mijn moeder had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en ik ben in een eileider ter wereld gekomen, mogelijk als enige in Nederland. Bij mijn celdeling is iets verkeerd gegaan."

Twee ingangen

Ook Sylvana wist niet dat ze een baarmoederafwijking had, tot ze aan het bevallen was. "Tijdens mijn weeën ging de verloskundige voelen hoeveel ontsluiting ik had. Toen kwam ze erachter dat ik twee ingangen en twee baarmoeders heb." Omdat de kans op uitscheuren te groot was, is haar zoon uiteindelijk met een keizersnede gehaald.

Na de bevalling stelde haar gynaecoloog voor om het tussenschot in haar baarmoeder, dat bij haar tot haar vagina loopt, te verwijderen. "Dat heb ik niet gedaan, want dat zou weer problemen kunnen geven met gemeenschap en me onvruchtbaar kunnen maken. En ik weet niet beter dan dat ik dit heb."

Tweede kindje

Na haar eerste kindje raakte ze al snel zwanger van de tweede. "Er was ons door de arts aangepraat dat de kans klein was dat het zou gebeuren, maar het was al heel snel raak."

In tegenstelling tot Linda had Sylvana wel klachten, die nu te herleiden zijn tot haar aandoening. "Tijdens mijn menstruatie had ik heel veel bloedverlies. Ik kon geen tampons gebruiken en ben op jonge leeftijd al inwendig onderzocht, maar toen hebben ze niets gevonden."

Baarmoederafwijking

Een baarmoederafwijking, zoals het hebben van twee baarmoeders, komt bij 3 tot 5 procent van de vrouwen voor. Een kwart daarvan heeft een dubbele baarmoeder, ook wel een uterus bicornis genoemd. Dat is een aangeboren afwijking waarbij de baarmoeder uit twee delen bestaat.

 "Je hebt dan eigenlijk twee halve baarmoeders die naar elkaar toe groeien", legt gynaecoloog Deurloo uit. "Je kan ook een hartvorm hebben, dan zijn de baarmoeders nog niet helemaal bij elkaar gegroeid. Er zit dan een soort tussenschot tussen, die in sommige gevallen helemaal tot aan de vagina loopt."

Door de aandoening kan je ook twee baarmoederhalzen hebben. In principe kun je gewoon zwanger raken, maar doordat de baarmoeder vaak kleiner is, is de kans op een miskraam of vroeggeboorte wel groter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore