Ga naar de inhoud
NIX18

Utrecht controleert bezorgdiensten op levering alcohol aan minderjarigen

Een bezorger van Uber Eats. Beeld © ANP

De gemeente Utrecht gaat met 'mystery guests' controleren of bezorgdiensten alcohol en tabak leveren aan minderjarigen.

Het inzetten van proefpersonen wordt al langer gedaan in supermarkten en slijterijen, om naleving van de leeftijdscontrole te testen. De gemeente Utrecht is naar eigen zeggen de eerste die dit ook gaat toepassen bij bezorgdiensten.

Leeftijdscontrole

Uit landelijk onderzoek van bureau Nuchter in 2016 bleek dat maar 2 procent van de thuisbezorgdiensten bewust omgaan met de regel NIX18. 

NIX18

De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en een aantal andere partijen. De campagne moet iedereen in Nederland bewust maken van het feit dat jongeren pas vanaf hun achttiende mogen drinken en roken.

RTL Nieuws deed afgelopen november een steekproef naar de naleving van de leeftijdscontrole. Twee minderjarigen deden zes bestellingen met alcohol. Een 14-jarige actrice kreeg in vijf gevallen alcohol bezorgd, zonder dat naar haar leeftijd werd gevraagd.

Een 17-jarige actrice deed een bestelling bij Albert Heijn, maar kreeg deze niet mee. Ze werd wel naar haar leeftijd gevraagd. Toen ze minderjarig bleek te zijn, zei de bezorger dat een volwassene de boodschappen in ontvangst moest nemen. 

Fenna (14) kan makkelijk drank laten bezorgen

01:53
In november namen we de proef op de som en lieten we alcoholhoudende drank aan de deur aannemen door een minderjarige.

Nieuwe sector

Thuisbezorgdiensten vallen onder een relatief nieuwe sector, waardoor de controle door gemeenten er vaak nog niet is, aldus de gemeente Utrecht. De mystery guests gaan bestellingen plaatsen en lichten de gemeente in wanneer de regels worden overtreden.

Bron: RTL Nieuws / ANP