Angst en onzekerheid

'Situatie Venezolaanse vluchtelingen op ABC-eilanden schrijnend'

19 februari 2019 07:37 Aangepast: 19 februari 2019 09:51
Een Venezolaanse vluchteling op Aruba. De vrouw wilde alleen anoniem in beeld. Beeld © ANP

Schrijnend. Zo noemt het Rode Kruis de omstandigheden van duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba, Curaçao en Bonaire.

Er is volgens de hulporganisatie dringend behoefte aan voedsel, medicijnen en onderdak. "We zien zeer schrijnende situaties, mensen leven voortdurend in angst en onzekerheid. Ze moeten zelf uitzoeken hoe ze aan onderdak, eten of medicijnen komen", zegt Rode Kruiswoordvoerder Belinda van der Gaag, die momenteel op Aruba verblijft.

Kwetsbare groep

Zo hielp het Rode Kruis op Aruba een aantal zwangere vrouwen die nergens terecht konden voor medische hulp. Van der Gaag: "Zij hadden dringend medische zorg nodig, zoals een keizersnede voor een veilige bevalling."

Patiënten in Venezuela zonder medische hulp: 'De regering vermoordt ons!

In Venezuela heerst bittere armoede, hongernood en er is een groot tekort aan medicijnen. De situatie is zo schrijnend dat mensen dood gaan, omdat er geen hulp komt.

Het Rode Kruis waarschuwt voor de kwetsbaarheid van de groep. "Nog altijd komen er dagelijks mensen aan op de eilanden. Ze leven vaak onder de radar en moeten zelf in hun basisbehoeften voorzien. Uitbuiting en mensenhandel, waaronder gedwongen prostitutie, vormen hierdoor een groot risico."

Vorige week opende het Rode Kruis Giro 5125 om geld in te zamelen voor de Venezolanen. Tot nu toe is er 106.000 euro gedoneerd, maar het Rode Kruis heeft een veelvoud van dat bedrag nodig om goede hulp te kunnen bieden.

Op- en overslag

  • De VS dienden onlangs een verzoek in bij de Curaçaose regering om het eiland te gebruiken voor de op- en overslag van humanitaire hulpgoederen bestemd voor Venezuela.
  • Het land wil die functie wel vervullen, maar verbindt daar wel voorwaarden aan, omdat Amerikaanse hulp gevoelig ligt in Venezuela.
  • Zo moet deze worden verzorgd door verschillende internationale hulporganisaties en mogen de transporten niet tegen de wil van de Venezolaanse president Maduro worden uitgevoerd.
  • Zonder zijn uitdrukkelijke toestemming wil Curaçao ook beslist niet dat er militair materieel wordt ingezet voor het vervoer van de hulpmiddelen.

Curaçao haalt vluchtelingenkinderen en ouders uit elkaar

Kinderen van illegale immigranten die worden gescheiden van hun ouders. In de Verenigde Staten gebeurt het, maar ook in ons eigen koninkrijk, op Curaçao.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore