Veiligheid voorop

Zelfrijdende auto komt eraan: minister wil snel strenge regels

19 februari 2019 06:30 Aangepast: 19 februari 2019 10:05
Archieffoto. Beeld © ANP

Er moeten duidelijke regels komen voor zelfrijdende auto's. De ontwikkelingen gaan hard en over een paar jaar kunnen de eerste zelfrijdende auto's waarschijnlijk echt de weg op. Dat moet dan wel veilig, zegt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur.

Er wordt al druk geëxperimenteerd met zelfrijdende auto’s en dat gaat niet altijd goed. Ongelukken met zelfrijdende auto's krijgen altijd veel aandacht. En juist daar schuilt volgens de minister het gevaar in: mensen haken af als ze de nieuwe systemen niet vertrouwen. "Juist vanwege de grote voordelen van zelfrijdend vervoer mogen we dat niet laten gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo leren zelfrijdende auto's herkennen of voetgangers opletten

Op een VN-bijeenkomst in Genève roept Van Nieuwenhuizen vandaag overheden op om niet af te wachten en snel met regels te komen. "We kunnen zorgen dat de auto een rijbewijs krijgt, niet voor de bestuurder maar ook voor de auto." Volgens haar zijn die regels nu al nodig, zodat makers weten aan welke eisen de auto's moeten voldoen.

Niet te hacken

Ook als de zelfrijdende auto eenmaal wordt toegelaten tot de weg blijft de bestuurder verantwoordelijk, zegt Van Nieuwenhuizen. De bestuurder moet dus goed weten wat hij of zij moet doen als de auto de controle over het stuur teruggeeft.

De auto mag ook niet te hacken zijn en data waar de auto gebruik van maakt over verkeersregels, snelheidslimieten, wegwerkzaamheden en afsluitingen moet betrouwbaar zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van