Natuurgebied

Werkstraf voor demonstrant Oostvaardersplassen: 'Ze worden uitgehongerd'

18 februari 2019 12:45 Aangepast: 18 februari 2019 12:53
Archieffoto van de Oostvaardersplassen

Actievoerder Bas M. heeft een werkstraf van 20 uur gekregen voor het aantasten van 'de goede naam' van de directeur van Staatsbosbeheer. M. demonstreert al tijden tegen het beleid in de Oostvaardersplassen, of zoals hij het noemt, het 'dierenvernietigingskamp'.

M. kreeg de straf omdat hij op Facebook de directeur van Staatsbosbeheer 'de kampbeul van de doodsvaardersplassen' noemde.

Vergelijking met nazi-arts

Hij vergeleek hem ook met nazi-arts Josef Mengele. M. benadrukte ook vandaag in de rechtbank weer dat hij het niet eens is met het beleid dat gevoerd wordt in de Oostvaardersplassen. Hij noemde het 'het dierenvernietigingskamp'.

Hij erkende dat hij het Facebookbericht had geschreven, maar vond dat hij het niet openbaar maakte. Hij deelde het 'slechts' met zijn 2000 vrienden. "Ik zie de Oostvaardersplassen als een concentratiekamp van grote grazers, omheind met een hek. Ze kunnen niet ontsnappen, ze lijden ernstig en worden systematisch periodiek uitgehongerd", zei hij.

Eerder ook werkstraf

M. werd in november ook al tot een werkstraf veroordeeld voor het vernielen van een sluis in de Oostvaardersplassen. Toen ging het om een straf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk.

De politierechter zei vandaag te snappen dat de meningen rond het natuurgebied lijnrecht tegenover elkaar staan. "Daar mag discussie over gevoerd worden. En dat mag stevig en ongezouten, maar er zijn grenzen aan die discussie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`