Ver reizen

Minder leerlingen: 'Middelbare school in krimpregio verdwijnt'

18 februari 2019 03:45 Aangepast: 18 februari 2019 05:38
Sommige leerlingen moet straks meer dan 20 kilometer reizen. Beeld © ANP

Het teruglopende aantal leerlingen dreigt ook de laatste middelbare scholen in sommige regio's de kop te kosten. Daarvoor waarschuwt de koepelorganisatie van middelbare scholen, de VO-raad.

Onder meer in Friesland, Limburg en Zeeland dreigen middelbare scholen te verdwijnen, zegt de VO-raad in het AD. Zeker tien regio's komen daardoor mogelijk zonder middelbare school te zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Technische afdelingen vmbo dicht door tekort aan leerlingen

Dat kan volgens de VO-raad betekenen dat leerlingen meer dan 20 kilometer moeten reizen naar de dichtstbijzijnde middelbare school. Dat komt door een krimp in het aantal leerlingen. Tot 2028 verliezen middelbare scholen nog eens 12 procent aan leerlingen.

Scholen die wel open blijven, proberen de krimp op te vangen door een zo breed mogelijk pakket aan opleidingen te bieden. Bijvoorbeeld door praktijkonderwijs én vwo aan te bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna duizend scholen in Nederland te klein: sluiting dreigt

Alleen in de stad

De VO-raad wil dat er een toeslag komt voor scholen die in de knel komen. "Het kan niet zo zijn dat er straks alleen goed onderwijs op een redelijke afstand bestaat in de stad. De overheid moet daarin investeren", zegt de voorzitter van de VO-raad, Paul Rosenmöller.

Nu krijgen sommige scholen juist minder geld, omdat een aantal overheidsmaatregelen geschrapt worden. Het gaat volgens het AD om scholen die minder geld krijgen voor leerlingen die extra hulp nodig hebben en een toeslag die wordt afgeschaft voor scholen met een breed aanbod aan opleidingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore