Ga naar de inhoud
Nederland

Zelfde pak melk bij Belgische Albert Heijn veel goedkoper dan bij ons

Melk bij de Belgische Albert Heijn is veel goedkoper Beeld © ANP

Wie bij Albert Heijn in Nederland een literpak Basic halfvolle melk koopt, moet daar 0,87 euro voor betalen. Bij Albert Heijn in België kost datzelfde pak maar 0,55 euro. Goed nieuws voor de Belgen zou je denken, maar Belgische boeren zijn er woedend over.

In de Belgische Albert Heijn hoeven klanten dik 36 procent minder af te rekenen voor exact hetzelfde pak melk dan in Nederland. Dat komt niet omdat de prijs in ons land nou zo hoog is. De prijs in België is vooral erg laag.

Onrealistisch lage prijs

Een literpak AH Basic halfvolle melk was al stukken goedkoper bij onze zuiderburen en eind januari verlaagde Albert Heijn de prijs opnieuw, van 0,62 euro naar 0,55 euro.

Lekker voordeeltje voor de Belgische melkliefhebber, maar de boeren zijn er niet blij mee. Boerenbond, de branchevereniging voor de landbouw in België, is verbaasd over het grote prijsverschil tussen beide landen en noemt de Belgische prijs 'onrealistisch laag' en 'onaanvaardbaar'.

Niet duurzaam

Volgens Boerenbond zitten de stuntprijzen duurzaamheid in de weg. De boeren in België krijgen nu nog maar 0,33 euro per liter melk, vertelt Vanessa Saenen van Boerenbond. De bond vreest dat die prijs omlaag gaat als gevolg van de uiterst lage prijzen in de winkel.

"Als een boer zo weinig krijgt, kan hij niet investeren in de gezondheid van zijn koeien of het vergroenen van zijn bedrijf", zegt Saenen tegen RTL Z. Saenen wijst erop dat Albert Heijn net als andere retailers wel zegt duurzaamheid belangrijk te vinden. Volgens haar heeft Albert Heijn geen goede reden voor de prijsverlaging.

Koffie en spaghetti

Reden achter de lage melkprijs is de prijzenoorlog die Albert Heijn is begonnen in België. In dat land staat Albert Heijn – anders dan bij ons - bekend als prijsvechter. Door te stunten met prijzen en uit te pakken met 1+2 gratis-acties probeert Ahold concurrenten als Colruyt pijn te doen.

Ook de pasta van het AH-huismerk Basic is in België goedkoper dan in Nederland. Wij betalen voor een pak spaghetti 0,57 euro en de Belgen 0,29 euro. En de AH Basic Koffiepads dark roast kost bij ons 2,46 euro en bij onze zuiderburen 1,89. Ook suiker, broodbeleg en appelsap zijn stukken goedkoper in de Belgische Albert Heijn.

Onderzoek naar de campagne

Inmiddels wordt er onderzoek gedaan naar de scherpe promotieacties van Albert Heijn door de Economische Inspectie. De Belgische minister Kris Peeters van Consumentenzaken wil dat er gekeken wordt of de campagne wel is toegestaan. In België geldt namelijk een verbod op verkoop met verlies.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters gaf de Economische Inspectie de opdracht om de campagne te toetsen aan het verbod op verkoop met verlies in ons land. Of Albert Heijn met verlies verkoopt, is nog niet duidelijk. 

Albert Heijn laat in een schriftelijke reactie weten 'rekening te houden met de lokale marktwerking' bij het bepalen van de prijs. Verder heeft de supermarkt boeren organisaties als Boerenbond uitgenodigd voor een gesprek.