Kankerverwekkend spul

KLM onderzoekt of personeel is blootgesteld aan chroom-6

15 februari 2019 09:55 Aangepast: 15 februari 2019 10:05
Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat onderzoeken of personeel is blootgesteld aan het kankerverwekkende spul chroom-6. Vakbond FNV had openheid geëist.

De mensen om wie het gaat werkten in het Regional Jet Center (RJC) op Schiphol waar vliegtuigen van onder meer Martinair en Cityhopper werden geschuurd.

Twee werkplaatsen

FNV zegt dat uit een rapport uit 2016 is gebleken dat personeel mogelijk was blootgesteld aan chroom-6. "Openheid naar eigen monteurs is daarbij van het grootste belang. Daarom roepen wij nu de directie op hun verantwoordelijkheid te nemen", zegt Silva Kaas van FNV.

KLM stelt dat dat rapport alleen keek naar het algemene risico dat er te veel chroom-6 in de werkplaats was, maar dat de resultaten wel zijn gedeeld met de medewerkers. Het rapport is niet in zijn geheel vrijgegeven, omdat KLM bang was dat er dan onterechte onrust zou ontstaan.

Naar aanleiding van de resultaten gaat KLM nu het personeel verder onderzoeken. Die onderzoeken beginnen in maart. Om hoeveel mensen het gaat, kan KLM nog niet zeggen. Wel geeft de luchtvaartmaatschappij aan dat het personeel in een vijftal functies van twee werkplaatsen van het RJC worden onderzocht. 

Landelijk onderzoek

KLM wijst er verder op dat chroom-6 nog niet uit te bannen is in de luchtvaart. De luchtvaartmaatschappij zegt wel maatregelen te hebben om de kans op blootstelling zo klein mogelijk te maken.

Twee weken geleden heeft vakbond FNV gepleit voor een landelijk onderzoek naar het gebruik van chroom-6 in werkplaatsen in pakweg de afgelopen twintig jaar. De bond vermoedt dat er veel meer mensen blootgesteld zijn aan het gevaarlijke antiroestmiddel dan tot nu toe bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers chroom-6 in Tilburg krijgen allemaal 7000 euro

Tilburg

Vorige week werd duidelijk dat honderden mensen die in een NS-werkplaats in Tilburg in aanraking zijn geweest met chroom-6, gecompenseerd gaan worden. Ze kunnen per persoon rekenen op minimaal 7000 euro

Werknemers van Defensie die hetzelfde meemaakten, willen dezelfde schadevergoeding als mensen die in Tilburg met deze stof hebben gewerkt.

'Laat ze die 7000 euro in hun hol douwen'

Medewerkers die op een NS-werkplaats in Tilburg jarenlang zijn blootgesteld aan chroom-6 willen een schadevergoeding hoger dan de toegezegde 7000 euro.

Wat is chroom-6?

Het roestwerende chroom-6 is een giftige, kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht is voor het milieu. Het heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. Het wordt onder meer verwerkt in hout, verf en plastic.

Het kan als een soort stofdeeltjes vrijkomen bij het spuiten van die chroomhoudende verf, of door het geverfde oppervlak te schuren of slijpen.Chroom-6 kan in het lichaam komen door inademen, door inslikken en door blootstelling van de stof aan de huid.

Er kunnen - bij langdurige, of hoge blootstelling - onder meer allergische reacties optreden, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren, lever- en nierschade of longkanker. Wie ermee werkt, moet op z'n minst beschermende kleding aan.

De laatste jaren is steeds meer gebleken dat chroom-6 schadelijker is voor de gezondheid dan altijd werd gedacht. Er lopen enkele onderzoeken. Zo is het jarenlang gebruikt op locaties van Defensie, dat inmiddels met een collectieve schaderegeling en excuses is gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore