Amsterdam en Zeeland

18.000 tieners haalden vaccinatie meningokokken niet

15 februari 2019 05:05 Aangepast: 15 februari 2019 17:13

18.000 tieners hebben vorig jaar zich niet laten inenten tegen meningokokken. Dat is 13,5 procent van de 132.000 13- en 14-jarigen die een oproep kregen.

Dat blijkt uit gegevens die het AD heeft opgevraagd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Eind vorig jaar kwam uit een ruwe steekproef hetzelfde beeld naar voren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen prik, geen geld? Politiek is klaar met anti-vaxxers

Zeeland en Amsterdam het laagst

In Zeeland en Amsterdam was de opkomst het laagst: daar kwam maar 72 tot 77 procent op voor de vaccinatie tegen de bacterie. De twee regio's zijn illustratief voor twee groepen, schrijft de krant: in Zeeland wonen veel christenen die zich om geloofsredenen niet laten inenten.  In Amsterdam wonen juist veel antroposofisch ingestelde mensen, die om die reden kritisch zijn.   

In Drenthe daarentegen ging 92 procent van de jongeren in op de uitnodiging om een prik te halen tegen de dodelijke bacterie.

Meningokokkenexpert Arie van der Ende, van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, noemt de opkomst in Zeeland en grote steden 'zorgelijk'.

41 doden

Uit nieuwe cijfers blijkt dat er sinds 2015 in Nederland 41 mensen zijn overleden aan meningokokken type W.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Je kunt drager zijn van de bacterie, maar daardoor loop je nog geen gevaar. Pas als de bacterie doorzet en je besmet, kun je - in slechts enkele uren - heel erg ziek worden. Je kunt dan een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking krijgen en dat kan dodelijk zijn.

Chantals kinderen gingen bijna dood door meningokokken

Kinderen van Chantal kregen hersenvliesontsteking door de meningokokkenbacterie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore