Medewerkers van de gemeente Den Haag zijn bedreigd door bouwers van de vreugdevuren in Scheveningen. Dat blijkt uit documenten die de gemeente vandaag openbaar heeft gemaakt. Uiteindelijk greep de burgemeester niet in en bereikte het vreugdevuur een gevaarlijke hoogte.
Burgemeester Krikke van Den Haag greep ook niet in toen zij op oudjaarsdag werd geïnformeerd dat de houten torens voor de vreugdevuren veel hoger waren dan met de bouwers was afgesproken.
Dit blijkt uit 1800 documenten, 700 filmpjes en 1400 foto's die de gemeente op haar website heeft gezet. De vreugdevuren zijn in de nacht van oud en nieuw volkomen uit de hand gelopen.
'Vrachtwagen reed door afzetting om te bouwen'
Krikke, de politie en het Openbaar Ministerie (de 'driehoek') werden op 31 december op de hoogte gebracht van de situatie. In strijd met de afgesproken draaiboeken werd toen niet ingegrepen.
De bouwers van de vreugdevuren lieten vooraf weten dat hun stapels 35 meter hoog zouden worden, blijkt uit de documenten. In de dagen ervoor heeft de gemeente een paar keer aan Duindorp en Scheveningen laten weten dat die grens bijna was bereikt. Toch worden de stapels hoger. Scheveningen kwam uit op een hoogte van 38,7 meter, Duindorp tot 37,8 meter met daarbovenop nog een torentje van 3,6 meter.
Een vuurtornado en een vonkenregen: het ging helemaal fout in Scheveningen
In die draaiboeken staat: "De weken ervoor was er al discussie met de bouwers van de vreugdevuren. Maar alles escaleerde in de nacht van 30 op 31 december, toen met een vrachtwagen door een afzetting werd gereden en de opbouw bij Zuid 's nachts doorging en werd doorgebouwd tot 41 meter. Daarna werd met de bouw gestopt omdat Zuid had 'gewonnen'."

Krikke werd die nacht gebeld met de vraag of moest worden ingegrepen. Ze zag ervan af omdat er toen geen ME beschikbaar was, maar vooral ook omdat er een risico ontstond dat de ME van bovenaf en vanuit het donker zou worden bekogeld met projectielen. Bij een eventuele confrontatie tussen de ME en de bouwers zouden de bouwers dan, omdat er geen omheining was en de bouwers niet gezekerd waren, van de stapels hout afvallen. Te risicovol, zo vond Krikke.
Bovendien waren de bouwers 'onder invloed'.
Niet zonder politie hoogte meten
Uit de vrijgemaakte stukken blijkt dat degenen die de bouw op 30 december moesten controleren, dat niet wilden doen zonder politiebegeleiding. "Net besloten dat we morgen niet mee gaan meten. Wij blijven even weg en horen van hun (politie, red.) wat de situatie is."
Uit de notulen van de vergadering van de driehoek blijkt dat de burgemeester op oudjaarsdag ook wist van die bedreigingen tegen ambtenaren en tussen bouwers onderling. Er werd toen geen actie ondernomen, omdat er geen aangiften waren.
'Jammer dat het zo mis moet gaan'
In WhatsApp-verkeer van betrokken ambtenaren wordt de gang van zaken bekritiseerd: "Het is ook belangrijk om de maximale hoogte van de vreugdevuren strikt aan te houden". Een andere ambtenaar appt: "Jammer dat het zo mis moet gaan om mensen ervan te doordringen dat wetenschappers dit soort zaken niet voor niets opschrijven."
Organisatoren kregen media-advies
Een ambtenaar van de gemeente appte op 30 december al aan de organisatoren van de vreugdevuren dat 'de maximale hoogte van 35 meter heel dichtbij komt' en 'dat we ervan uitgaan dat jullie je aan de afspraak houden'.
Wanneer twee dagen later blijkt dat het compleet uit de hand is gelopen, krijgen de organisatoren ook een advies over omgang met de media: "Ik zou aangeven hoe erg je het vindt en de media even op afstand houden."
Krikke zag onafhankelijk onderzoek niet zitten
Wat ook opvalt in de stukken is dat de burgemeester wordt gevraagd om een onafhankelijk onderzoek uit angst 'dat het eigen vlees gekeurd wordt'. Zij ziet dat echter niet zitten. "De voorzitter (Krikke, red.) kiest voor een interne evaluatie."
Later werd de Onderzoeksraad voor Veiligheid alsnog ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek.

Krikke ligt onder vuur in de Haagse gemeenteraad vanwege haar optreden rond Oudjaarsnacht. Ze heeft de vreugdevuren laten doorgaan, terwijl ze in de ochtend al wist dat de bouwwerken meters te hoog waren. Dat de rol van Krikke, die als 'star' bekend staat, onder een vergrootglas ligt, is ook bij het college een punt van zorg. Dit blijkt uit een vrijgegeven verslag van een collegevergadering. "De vragen (van de gemeenteraad, red.) zullen met meer empathie worden beantwoord", was een reactie.
Onder druk van de oppositie zijn nu 1800 documenten vrijgegeven.