Flink leeftijdsverschil

Virna (47) trouwde met Kevin (32): 'O, je hebt een toyboy?'

14 februari 2019 13:25 Aangepast: 29 juli 2019 08:45
Virna en Kevin tijdens hun bruiloft in oktober vorig jaar. Beeld © Anytime Foto & Video

Bij de meeste stellen die elkaar het jawoord geven, is de man ouder dan de vrouw. Andersom komt maar weinig voor, zeker als het leeftijdsverschil fors is. Maar als je dan getrouwd bent met een veel jongere man, ontkom je bijna niet aan de termen cougar en toyboy. "Ach, daar kan ik wel om lachen."

Uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde blijkt dat bij 70 procent van de gesloten huwelijken de man ouder is dan de vrouw. Meestal gaat het dan om een klein leeftijdsverschil. Maar van de 63.000 echtparen die in 2017 in het huwelijksbootje stapten, is bij ruim 2000 stellen de bruidegom minstens 15 jaar ouder dan de bruid.

Cougar en toyboy

Andersom komt het veel minder vaak voor: in hetzelfde jaar trouwden 182 stellen waarbij de bruid minstens 15 jaar ouder is dan de bruidegom. In de volksmond wordt een vrouw boven de veertig die een (seksuele) relatie met een veel jongere man heeft, ook wel een 'cougar' genoemd. De jongere man wordt ook wel toyboy genoemd. 

RTL Nieuws sprak met Virna, Ester, Joke en Barbara, die alle vier trouwden (of binnenkort in het huwelijksbootje stappen) met een veel jongere man. Zij kunnen wel om die termen lachen.

Virna (47) is getrouwd met Kevin (32): 'Ze schatten mij vaak jonger'

Virna en Kevin leerden elkaar kennen bij Shooters in Groningen (een shotjesbar). "Hij kwam de trap opgelopen, we keken elkaar aan en het was meteen vlam in de pan. Op dat moment was hij 24 en ik 39, maar dat hadden we in het begin niet door. Hij ziet er een paar jaar ouder uit en mensen schatten mij vaak jonger, dus we dachten dat we in dezelfde leeftijdscategorie zaten. Ik was ook niet per se van plan om een lange relatie te beginnen, dus toen Kevin vertelde dat hij pas 24 was, dacht ik: ach, wat maakt het uit."

Maar binnen twee weken was het vol aan, en inmiddels zijn ze al acht jaar heel gelukkig samen. "Vorig jaar heeft hij me op het strand ten huwelijk gevraagd, en in oktober zijn we getrouwd. Mijn zoon van twintig uit een eerdere relatie was zijn getuige. Ze kunnen heel goed met elkaar opschieten."

Kinderwens

Virna merkt weinig van het feit dat Kevin 15 jaar jonger is. "Soms kent hij bepaalde films of muziek niet, maar dan zeg ik met een knipoog: dat was voor jouw tijd." Het stel heeft het naar eigen zeggen 'super' met elkaar. "We gaan samen naar de bingo, maar ook naar hardstylefeesten. Tijdens het stappen word ik vaak jonger geschat dan mijn man, dat vinden we echt hilarisch."

Virna en Kevin hebben in het begin van hun relatie geprobeerd om zwanger te raken. "We dachten toen ik veertig was: als we het samen willen, moet het nu. We hebben talloze trajecten doorlopen, maar het is helaas niet gelukt. Gelukkig zei Kevin: 'Jij bent het belangrijkste voor mij, met jou wil ik oud worden. Of dat nu met of zonder kinderen is.' Daardoor hebben we het goed achter ons kunnen laten. Maar stel dat hij over een paar jaar toch denkt: ik wil alsnog vader worden, dan kunnen we dat altijd opnieuw bekijken, er zijn meer manieren."

'Toyboy'

Of ze wel eens gekke reacties krijgt op het grote leeftijdsverschil tussen haar en Kevin? "Als ik zeg dat mijn man 15 jaar jonger is, zeggen ze vaak: 'Oh, dus jij hebt een toyboy?'. Of ze dat vervelend vindt? "Het doet me niet zoveel, ik kan er wel om lachen. We hebben een prima seksleven, maar of dat nou komt door ons leeftijdsverschil? We houden gewoon veel van elkaar, voelen elkaar goed aan en durven te zeggen wat we fijn vinden. Volgens mij heeft dat niets met leeftijd te maken."

Virna valt ook niet specifiek op jongere mannen: "Nee, zeker niet! Ik val op jongensachtige mannen, of ze nou 25 of 60 zijn. Het gaat erom hoe Kevin in het leven staat: losjes, ondernemend en vrolijk. Daar ben ik voor gevallen."

Joke (55) trouwde met Marchel (43): 'Cougar? Dat woord ken ik niet'

Joke was 34 en net een jaar gescheiden toen ze Marchel (toen 22) tegenkwam in een Grieks restaurant. "Hij kwam naast me aan de bar zitten. Na afloop vroeg hij of ik het leuk zou vinden als hij mee naar huis zou lopen, en van het een kwam het ander. Ik dacht eigenlijk dat het een onenightstand zou zijn, maar de volgende dag stond hij weer bij me op de stoep."

'Pijntjes hier en daar'

En inmiddels zijn ze ruim 21 jaar samen. "We zijn in 1999 getrouwd en hebben samen een zoon van 19." Joke heeft tot voor kort nooit echt iets gemerkt van het leeftijdsverschil tussen haar en Marchel. "Ik begin nu voor het eerst te merken dat ik wat ouder word. Ik krijg pijntjes hier en daar. Ondertussen staat Marchel vaak in de sportschool, hij ziet er super uit. Dat doet hij overigens niet voor zijn uiterlijk, maar gewoon om fit en gezond te zijn."

Ook Joke wordt regelmatig jonger geschat dan haar man. "Hij heeft al heel vroeg grijs haar gekregen, dus dat is wel grappig." Nare reacties op hun leeftijdsverschil heeft ze nooit gehad. "Cougar? Dat woord ken ik niet. Er is niemand die verder moeite had met onze relatie. Ik had het ook anders gevonden als hij 16 was geweest toen ik hem leerde kennen, dan had ik het nooit gedaan."

Barbara (44) gaat deze zomer trouwen met Hans (35)

"We woonden al jaren bij elkaar in dezelfde straat, maar hadden toen allebei nog een relatie." Toen Barbara en Hans beiden vrijgezel waren, kwamen ze elkaar per toeval opnieuw tegen. "Toen zijn we in gesprek geraakt en al snel was het 'aan'.

'Ik kan niet wachten'

Ook voor Barbara en Hans speelt hun leeftijdsverschil geen rol. "Je merkt het niet en mensen zien het ook niet aan ons. In het begin werd ik voor de grap nog wel eens een cougar genoemd, maar dat nam ik nooit serieus."

Zelf kan ze er wel om lachen. "Dan zeg ik: als ik met pensioen mag, moet jij nog tien jaar werken. Of ik grap dat ik over een paar jaar al met een rollator loop." Komende zomer stappen Barbara en Hans in het huwelijksbootje. "In augustus is het zover, ik kan niet wachten."

Ester (49) is getrouwd met Björn (36): 'Wat moest ik met zo'n broekie?'

Ester leerde Björn kennen via een datingsite. "Hij had in eerste instantie gelogen over zijn leeftijd. Toen hij uiteindelijk vertelde dat hij veel jonger was, dacht ik: 'wat moet ik met zo'n broekie?'. Maar we raakten aan de praat, hij was heel grappig en ik dacht: ach, een kopje koffie kan geen kwaad."

Vlam in de pan

Maar toen Ester en Björn elkaar voor het eerst in levenden lijve zagen, sloeg de vlam meteen in de pan. "Ik was heel zenuwachtig voor die eerste date, terwijl ik normaal heel nuchter en zeker van mezelf ben. Maar toen ik de voordeur open deed, dacht ik meteen: wat een lekker ding!"

'Oude ziel'

Ester heeft nooit vervelende reacties gekregen op het leeftijdsverschil, maar in het begin had ze er zelf wel moeite mee. "Dan hadden we een fantastisch weekend samen gehad, maar appte ik op maandag: 'Het is toch beter als we ermee stoppen, jij moet ook het leven ontdekken en papa worden'. Maar dan stond hij diezelfde avond alweer op de stoep en zei: 'Ik vind het fijn dat je me dit wil gunnen, maar ik weet waar ik aan begin en ik weet wat dit betekent. Ik weet dat het een relatie zonder kinderen wordt, maar ik kies voor jou."

Ester en Bjorn trouwden in 2017 en gaan dit jaar naar Mauritius om te vieren dat ze zes jaar samen zijn. "Ik merk bijna niets van ons leeftijdsverschil. Ik vind Björn een oude ziel en zelf ben ik een eeuwig jonge hond. We zijn heel gelukkig met elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laura en Lars trouwen op Valentijnsdag: 'Een mooiere dag kan toch niet?'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De laatste keer: 'Het leeftijdsverschil was voor hem te groot'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore