Ga naar de inhoud
'Vertrouwen terugwinnen'

ChristenUnie: 'Luister naar ouders die tegen vaccineren zijn'

Meisje krijgt HPV-vaccin (archieffoto) Beeld © ANP

De VVD, CDA en D66 willen hardere maatregelen tegen ouders die hun kinderen niet willen inenten, maar zoiets moet je niet afdwingen, vindt coalitiegenoot ChristenUnie. 

Je moet hen proberen te overtuigen, zegt CU-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber. Zij zegt 'naast bezorgde ouders' te staan: "Luister naar hen en neem hun zorgen serieus." 

Rol voor huisarts

Zelfs voorlichting en het bestrijden van nepnieuws werken volgens haar averechts. Artsen en de overheid moeten het vertrouwen van huiverige ouders terugwinnen. Daarbij verwacht ze veel van de huisarts.

Zo
Lees meer
Zo overtuig je twijfelende ouders om toch te vaccineren

Een Kamermeerderheid heeft weinig geduld met de groeiende groep 'anti-vaxxers'. Regeringspartij D66 werkt buiten het kabinet om aan een wet die kinderdagverblijven het recht geeft kinderen te weren die niet zijn ingeënt. 

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sloot afgelopen zomer zelfs een vaccinatieplicht niet uit. Staatssecretaris Paul Blokhuis, een partijgenoot van Dik-Faber, is vooralsnog terughoudend met zulke dwangmaatregelen.

Crèche wil meldplicht vaccinaties

02:51
Er zijn in Nederland nog steeds kinderen die niet ingeënt worden. Vooral op antroposofische kinderdagverblijven zitten vaak kinderen die niet ingeënt zijn.

SP: hardere aanpak

Ook de SP is voor een hardere, confronterende aanpak. "Het is belangrijk dat mensen zien wat de mazelen, polio of bof met kinderen doen'', zegt Kamerlid Maarten Hijink. "Spreek mensen niet aan op hun gevoel bij vaccinaties, maar op hun gevoel bij dodelijke ziekten.'' De oppositiepartij wil slachtoffers van ziekten die met vaccins kunnen worden uitgebannen, vaker aan het woord laten in voorlichtingscampagnes van de overheid.

GroenLinks: vaccinatiepaspoort

GroenLinks denkt dat het zou schelen als je eenvoudiger zou kunnen zien welke inentingen je hebt gehad. Ieder pasgeboren kind moet daarom een ‘vaccinatiepaspoort’ krijgen waarin dat wordt bijgehouden.

De Tweede Kamer spreekt Blokhuis vandaag over zijn plannen om te voorkomen dat nog meer ouders ervan afzien hun kind in te enten.
 

KWF:
Lees meer
KWF: 'Eén prik kan baarmoederhalskanker voorkomen'