Ga naar de inhoud
Ontdekking

Mogelijk verband tussen cholesterol en alzheimer

De eiwitten die in de hersenen alzheimer veroorzaken kunnen zich ophopen door een hoog cholesterolgehalte in het brein. Beeld © ANP

Het verlagen van het cholesterolgehalte in de hersenen kan volgens onderzoekers helpen bij het voorkomen of verlichten van de ziekte van Alzheimer.

Nederlandse en Amerikaanse denken met de ontdekking een doorbraak te hebben in de mogelijke behandeling van de ziekte, melden ze in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell. In Nederland lijden zo'n 270.000 mensen aan alzheimer, de voornaamste vorm van dementie. Volgens Alzheimer Nederland zal die groep groeien naar een half miljoen mensen. Elk jaar groeit de patiëntengroep met zeker vijf- tot zevenduizend.

Nieuwe weg  

In De Telegraaf zegt neurobioloog en alzheimeronderzoeker dr. Rik van der Kant van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat de alzheimer-behandeling door cholesterolvermindering in de hersenen "een nieuwe weg kan zijn, die nu wordt ingeslagen".  

Cholesterolremmers

Via nieuwe technieken konden de onderzoekers uit Nederland en Amerika zien dat ophoping van cholesterol in de hersenen leidt tot een opstapeling van de eiwitten die alzheimer veroorzaken. Binnen één tot twee jaar hopen de wetenschappers cholesterolremmers voor de hersenen te kunnen bieden.