Weer op Malieveld

Nieuw klimaatprotest scholieren op 14 maart: dag vóór docentenstaking

13 februari 2019 20:37 Aangepast: 13 februari 2019 21:02
De betoging van vorige week. Beeld © ANP

De jongeren van Youth for Climate roepen Nederlandse scholieren om op donderdag 14 maart opnieuw naar het Malieveld in Den Haag te komen om te betogen voor een beter klimaat. Dat is bewust na alle vakanties, en een dag vóór een lerarenstaking.

Zo'n 15.000 scholieren voerden vorige week donderdag op het Malieveld actie voor een beter klimaat en om de politiek op te roepen tot maatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als 'Geen gelul, uitstoot naar nul' en 'Help het klimaat voordat de wereld vergaat'. 

Gesprek met Rutte

Een delegatie van de klimaatspijbelaars, scholieren die onder schooltijd actie hebben gevoerd voor klimaatmaatregelen, sprak gisteren met premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes (Klimaat). De organisatoren wilden dat gesprek afwachten om een beslissing te kunnen nemen over nieuwe protesten.

De jongeren gaven na dat gesprek aan 'nog lang niet klaar te zijn met actievoeren voor een voortvarender klimaatbeleid'. "Wat we wilden bereiken, is dat we vertrouwen krijgen in de politiek, en dat hebben we nu zeker nog niet'', zei scholiere Caya. "Daarvoor moeten ze eerst actie ondernemen.''  

Als de doorrekeningen van het klimaatakkoord door economen en klimaatwetenschappers klaar zijn, mogen ze van Wiebes terugkomen voor een nieuw gesprek. Die cijfers komen 13 maart. De jongeren gaan een dag later dus opnieuw naar het Malieveld, omdat het vooruitzicht van de cijfers niet veelbelovend is. "We gaan niet voor een 6,5 maar een 10", zei één van de organiserende jongeren in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Pittig gesprek

Rutte zelf sprak gisteren van een  'pittig' gesprek op het Torentje. De jongeren waren volgens hem 'kritisch en boos' omdat Nederland eerdere klimaatdoelen niet heeft gehaald. "Daar hebben ze natuurlijk ook gelijk in'', zei de premier.

Minister Wiebes zei na afloop dat de belofte van de scholieren om met het kabinet te wachten op de doorrekeningen 'niet helemaal van harte' ging. "Het liefst zouden ze vanavond nog aan de gang gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`