Nederland

Uitstel voor 42 Nederlandse vissers: pulsvissen mag tot 2021

13 februari 2019 22:22 Aangepast: 12 mei 2020 12:53
Visserijminister Carola Schouten in gesprek met vissers tijdens de Urker Biddag. Beeld © ANP

Pulsvisserij wordt verboden in Europa, maar 42 Nederlandse vissers met een vergunning daarvoor mogen daar nog tot 2021 mee doorgaan. Dat is de uitkomst van langdurig overleg in Straatsburg.

Het uitstel geldt voor de helft van alle Nederlandse vissers die gebruik maken van de pulstechniek. De andere 42 raken hun vergunning dit jaar kwijt.

Elektrische schokjes

Het Europees Parlement onderhandelde vandaag met de lidstaten en de Europese Commissie over welke technische hulpmiddelen zijn toegestaan in de visserij, waaronder de pulstechniek. Daarmee wordt met behulp van elektrische schokjes platvis opgeschrikt en in de netten gedreven.

De Nederlandse vissers zijn woest over het Europese besluit. "Leugens en emoties hebben het vandaag gewonnen van de wetenschap", zegt de Nederlandse Vissersbond en kotterorganisaties EMK en VisNed in een verklaring.

Volgens de organisaties gaat een verbod op de pulsvisserij 'alle verstand te boven' en wordt de visserijsector door het besluit meer dan tien jaar terug in de tijd geworpen. "Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij. Dat is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel", stellen de organisaties.

Miniatuurvoorbeeld
Vis

Europese Unie wil Nederland aanpakken om pulsvissen

In Straatsburg is nog wel afgesproken dat er meer onderzoek komt naar de pulstechniek. Als uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode niet schadelijk is voor het milieu en de vissen, kan het verbod worden teruggedraaid.

Financiële compensatie

De Nederlandse visserij heeft veel geld in de pulstechniek gestoken. Het verbod is dus een enorme tegenslag. De Nederlandse overheid heeft al financiële compensatie beloofd.

minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) zegt dat de Nederlandse delegatie bij het Europese overleg 'het maximale uit de onderhandelingen heeft gehaald'. 

Zware dag

Evengoed spreekt Schouten van een zware dag voor de vissers. "Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen.'' Ze belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij. "Daar komt geld voor beschikbaar.''

De minister vindt het goed dat het bereikte compromis nog ruimte laat voor verder wetenschappelijk onderzoek naar pulsvissen. ,,De deur voor pulsvisserij in de toekomst blijft openstaan'', concludeert ze.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore