Ga naar de inhoud
Suicide by cop

Gemeenteraad Amsterdam boos op Simons: 'Politie verdient onze trots'

Beeld © ANP

Vrijwel de voltallige gemeenteraad van Amsterdam heeft de vloer aangeveegd met raadslid Sylvana Simons, om een agendapunt dat ze had ingediend over het schietincident bij De Nederlandsche Bank. Volgens Simons werd bij dat incident een 'bovenmatig aantal kogels' gebruikt.

Ze sprak over 'buitensporig en onnodig politiegeweld', dat er volgens haar voor zorgt dat mensen zich onveilig voelen, met name 'mensen van kleur'. Bij het incident kwam vorige week een witte man om het leven door politiekogels.

'Agenten verdienen ons inlevingsvermogen'

De raad noemde het schandalig dat Simons doet voorkomen alsof mensen met een getinte huid iets te vrezen zouden hebben van de politie. Diverse sprekers, zowel van links als van rechts, trokken fel tegen haar van leer en riepen haar op het onderzoek van de Rijksrecherche naar het schietincident af te wachten.

Burgemeester Femke Halsema sloot zich daarbij aan. "De agenten verdienen ons inlevingsvermogen, niet ons oordeel. Het Amsterdamse korps verdient onze trots."

Nepvuurwapen

Het slachtoffer, een 31-jarige Amsterdammer, had angststoornissen en wilde volgens zijn moeder door 'suicide by cop' uit het leven stappen. Hij liep met een nepvuurwapen op politiemensen af. Zij reageerden met zo'n twintig schoten. De man werd dodelijk getroffen, een fietser kreeg een kogel in zijn been.

Amsterdamse politie schiet man dood op stoep Nederlandsche Bank

01:03
Volgens zijn moeder wilde de 31-jarige man 'suicide by cop' plegen.