Probleem bij apotheek

Helft patiënten dupe medicijntekort: 'Gezondheid in gevaar'

14 februari 2019 12:00 Aangepast: 14 februari 2019 12:06
Archieffoto.

Bij de helft van de patiënten die met een recept bij de apotheek komen, is het medicijn niet op voorraad. Patiënten krijgen vaak een ander medicijn met dezelfde werkende stof, maar het gebeurt ook dat mensen geen medicijn mee naar huis krijgen omdat er een tekort is.

Dat blijkt uit een enquête van het programma Zembla en de Patiëntenfederatie. Meer dan een kwart van de 10.000 ondervraagde patiënten zegt meerdere malen bot te hebben gevangen bij de apotheek. Veel mensen moesten dagen of soms weken wachten op hun vertrouwde medicijn.  

Minder fabrieken

Problemen met medicijntekorten  spelen niet alleen in Nederland. Het aantal fabrieken dat geneesmiddelen produceert en grondstoffen levert voor medicijnen, neemt wereldwijd af.

De 82-jarige Carla van Geel weet wat het betekent om niet over de vertrouwde medicatie te beschikken. Ze gebruikt bloedverdunners, bloeddrukmedicijnen en cholesterolpillen. "Drie middelen van dezelfde fabrikant. Totdat ik vorig jaar bij de apotheek kwam en ze vertelden dat deze niet meer leverbaar waren."

Waarom sommige medicijnen peperduur zijn

Ze komen regelmatig in het nieuws. Medicijnen, vaak voor zeldzame ziektes, die zo goed als onbetaalbaar zijn. Maar hoe komt dat? En kan dat misschien ook een tandje minder?

Kunstheup gebroken

Carla kreeg vervangende medicijnen. "Maar van die pillen werd ik duizelig. Ik viel, brak mijn kunstheup en mijn been. Ik weet zeker dat het door die medicijnen kwam." Carla werkt een paar dagen per week bij het laboratorium van een ziekenhuis om een extra centje bij te verdienen. "Ik zit nu al een half jaar thuis om te revalideren en heb nog steeds niet mijn vertrouwde pillen."

De Patiëntenfederatie vindt de voorraadtekorten 'onbestaanbaar'. "Het brengt de gezondheid in gevaar en tast de kwaliteit van leven aan. Leveringsproblemen zijn een zaak van de apotheek en de medicijnketen. Dit soort problemen mag nooit ten koste gaan van de eindgebruiker", zegt directeur Dianda Veldman.

Zenuwpijn, spierzwakte en slopende vermoeidheid door medicijnwissels

Veel medicijnen die Rob van Jaarsveld slikt zijn generiek en wisselen steeds en de gevolgen zijn groot: zenuwpijn, spierzwakte en slopende vermoeidheid.

Het wachten beu

Carla is het wachten op haar medicijnen beu. "De huisarts, de zorgverzekeraar, het ziekenhuis: niemand kan iets doen. Als ik weer een recept op kom halen, zeggen ze: 'Dat van u is er niet meer, maar u kunt ook wel tegen dit medicijn'. Alleen ben ik allergisch voor veel stofjes. Je krijgt gewoon andere rotzooi."

Volgens de Patiëntenfederatie moeten apothekers klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is. Daarnaast pleit de federatie ervoor dat fabrikanten en groothandels een voorraad van vier maanden inslaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Medicijnen steeds vaker niet leverbaar: 'Het is dweilen met de kraan open'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore