Goede timing

Laura en Lars trouwen op Valentijnsdag: 'Een mooiere dag kan toch niet?'

14 februari 2019 08:02 Aangepast: 14 februari 2019 10:25
Lars en Laura. Beeld © Eigen foto

Ze wilden het eigenlijk vorig jaar al, maar toen was 14 februari helemaal volgeboekt. Ook dit jaar zijn ze zeker niet de enige, maar nu is het dan toch zover: Laura (25) en Lars (31) gaan elkaar vandaag, op Valentijnsdag, het jawoord geven. "Het is de dag der liefde, een mooiere dag kan je toch niet verzinnen?''

Op de vraag op onze Facebookpagina wie er een bijzondere Valentijnsdag tegemoet ging, kwamen veel reacties binnen. Maar die van Laura (25) sprong er meteen uit. "Wij gaan trouwen met Valentijn. Het allermooiste cadeau wat er is", schreef ze.

Volgeboekt

Ze is al zes jaar samen met haar verloofde Lars (31), die ze ontmoette tijdens het salsadansen. Hij heeft haar begin 2018 ten huwelijk gevraagd. 

Als we Laura bellen vertelt ze dat ze eigenlijk vorig jaar al met Valentijnsdag in het huwelijksbootje hadden willen stappen met haar verloofde Lars, maar toen moest de gemeente Haarlem hen teleurstellen. "Ze waren helemaal volgeboekt."

Populaire datum

Volgens cijfers van het CBS treden op Valentijnsdag populair onder toekomstige bruidsparen. Er treden ieder jaar meer mensen op Valentijnsdag in het huwelijk dan op een doorsneedag in februari. Vooral als Valentijnsdag op een vrijdag valt, is het een aantrekkelijke trouwdag. Zo trouwden er op vrijdag 14 februari in 2014 678 paren, bijna vijf keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari.

Door de jaren heen zijn er al zo'n 16.000 paren getrouwd op Valentijnsdag.

Zwangerschapsvergiftiging

Omdat het vorig jaar niet lukte om op 14 februari een plekje te bemachtigen, koos het stel een andere datum. In eerste instantie zouden ze elkaar het jawoord geven in de zomer van 2018. Maar ook toen kon de bruiloft niet doorgaan. "Ik lag in het ziekenhuis met zwangerschapsvergiftiging."

Gelukkig was de gemeente coulant en mochten ze zonder extra kosten een nieuwe datum uitkiezen. "Toen wisten we meteen: het wordt Valentijnsdag. We vinden het heel mooi om op deze manier een persoonlijke betekenis te geven aan deze toch al bijzondere dag."

'Commerciele bullshit'

Niet iedereen is zo enthousiast over Valentijnsdag, blijkt uit andere reacties onder onze oproep. Zo schreef Michelle: "Valentijnsdag is zo'n onzin gewoon. Commerciële bullshit. Wees gewoon altijd goed en lief naar elkaar. Niet één keer in het jaar elkaar vertroetelen en de liefde verklaren. Dat kan 365 dagen per jaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Valentijnsdag niet jouw ding? Vier dan Galentine's Day

Stapje extra

Hoewel Laura duidelijk wél geniet van Valentijnsdag, is ze het deels eens met Michelle. "Je moet inderdaad iedere dag van het jaar laten zien dat je van je geliefde houdt. Maar met Valentijnsdag ga je gewoon net een stapje extra. Dat is alleen maar mooi."

Of ze zenuwen heeft voor de grote dag? "Gezonde spanning, je bent toch benieuwd hoe alles gaat lopen. Maar we hebben er vooral heel veel zin in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We trouwen nog altijd traditioneel, bruiloft kost gemiddeld 14.303 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore