Niveau middelbare school

'Schooladvies moet weer na de eindtoets komen'

13 februari 2019 11:20 Aangepast: 13 februari 2019 19:43
Archieffoto.

Leerlingen op de basisschool moeten hun advies voor de middelbare school pas krijgen nadat de resultaten van de eindtoets bekend zijn geworden. Dat willen regeringspartijen D66, VVD en CDA, meldt het AD.

Nu is het zo dat het schooladvies van de leraar wordt gegeven vóór de toets wordt gemaakt. Dat is al zo sinds 2014. Scholieren krijgen in februari het advies over het niveau zij volgens hun school aankunnen. Ze maken echter pas in april of mei de eindtoets.

Het geadviseerde schoolniveau moet worden heroverwogen als een leerling beter scoort op de eindtoets, maar in de praktijk worden de schooladviezen niet vaak bijgesteld.

De huidige situatie zou nadelig zijn voor kinderen die geen mondige, hoogopgeleide ouders hebben. Daarom willen de regeringspartijen de volgorde nu weer omdraaien.

Ook de ChristenUnie zou er niet negatief tegenover staan.

'Net zoals een röntgenfoto'

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, vindt ook dat de eindtoets eerder in het jaar moet worden afgenomen. "De toets wordt daarmee onderdeel van het schooladvies. Het schooladvies blijft leidend, maar de toets helpt bij het vormen van een objectief professioneel oordeel. Net zoals een röntgenfoto een arts helpt een diagnose te stellen, helpt de eindtoets de school bij het vormen van het schooladvies."

Een woordvoerder van de PO-Raad licht toe dat het oordeel van school, die een leerling 8 jaar lang heeft meegemaakt, het allerbelangrijkste blijft. "De eindtoets zien we als een foto, een opnamemoment. We zeggen wel: het schooladvies wordt nog krachtiger als je de eindtoets én het resultaat meeneemt in je uiteindelijke advies voor een geschikte middelbare school."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schooladvies meisjes vaak te laag: 'Ze ontwikkelen zich razendsnel'

De PO-Raad pleit ook voor strengere eisen rondom de vergelijkbaarheid van de verschillende eindtoetsen. "Verschillende toetsen kunnen prima naast elkaar bestaan, maar het is onwenselijk dat de score die een kind haalt te veel afhankelijk is van welke toets het maakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore