Vergelijkingsonderzoek

Donorkinderen mogen DNA van 'spermadokter' Jan Karbaat gebruiken voor vaderschapstest

13 februari 2019 10:36 Aangepast: 13 februari 2019 12:42
Jan Karbaat Beeld © 'Een tip van de sluier', Frans Bromet

Goed nieuws voor tientallen donorkinderen die willen weten of 'spermadokter' Jan Karbaat hun biologische vader is. De rechter staat toe dat Karbaats DNA mag worden gebruikt voor een DNA-onderzoek. "Ik ben enorm dankbaar", zegt Tanja Koopmans, ze werd behandeld door de arts.

"Volgens de rechter hebben eisers voldoende concreet onderbouwd dat sommige donorkinderen van Karbaat kunnen afstammen en dat er belang is om door DNA-onderzoek vast te stellen dat Karbaat de biologische vader is", schrijft Eise Pulles op Twitter.

Eigenaar van kliniek

De inmiddels overleden Karbaat was jarenlang eigenaar van een kliniek voor kunstmatige bevruchting in Barendrecht. Karbaat zou zijn eigen sperma hebben gebruikt bij zijn cliënten en daardoor 49 donorkinderen hebben verwekt.

Tanja is enorm opgelucht door de uitspraak:

"Er ging een mix van ontlading en blijdschap door de rechtszaal op het moment van de uitspraak", zegt Tanja Koopmans. "Ik ben heel bij dat het een rechtvaardige uitspraak is. Zo voelt het ook."

Zelf kreeg Tanja een zoon na behandeling bij Karbaat. "Ik ben ook blij voor alle donorkinderen die nu eindelijk uitsluitsel krijgen." Wanneer de vaderschapstesten plaats gaan vinden, is nog niet bekend. "Vanmiddag gaat onze advocaat daarmee aan de slag." 

De donorkinderen willen duidelijkheid over hun biologische vader

"Als hij echt mijn vader blijkt te zijn, had ik hem graag een keer in het echt gezien."

Veel problemen

Volgens de advocaat van de zogeheten Karbaatgroep kampen veel kinderen met 'identiteitsproblemen, het gebrek aan kennis over ziektes in de familie en het risico dat ze een liefdesrelatie met een broer of zus beginnen. Als daar kinderen uit voortkomen, geeft dat een verhoogd risico op genetische afwijkingen'.

De nabestaanden ontkennen Karbaats betrokkenheid en beroepen zich op de anonimiteitswaarborg die voor 2004 gold voor spermadonoren. Ook het behoud van de privacy van Karbaat wordt als argument gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het dna van Karbaat is veilig gesteld en ligt in een kluis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore