Potocari, Srebrenica

Dutchbatters tussen asbest en straling, klagen Defensie aan

13 februari 2019 07:50 Aangepast: 13 februari 2019 08:35
Het fabriekscomplex in Potocari. Beeld © ANP

Dutchbatmilitairen die in de jaren 90 in Srebrenica gelegerd waren, zijn daarbij blootgesteld aan straling, asbest en andere giftige stoffen. Ze doen daarom aangifte tegen het ministerie van Defensie vanwege mishandeling.

Dat meldt EenVandaag. De militairen verbleven op het terrein van een oude accufabriek in Potocari, in de gemeente Srebrenica. Op het terrein lagen onder meer bergen asbest, chemicaliën en een vat met de waarschuwing 'nucleair'. De militairen beschikken over foto's en video's van de plek.

'Klerezooi opruimen'

Volgens Thom Karremans, toentertijd commandant van de Dutchbatters, hadden zijn mannen nooit gehuisvest mogen worden 'in een zwaar beschadigde en vervuilde accufabriek'. Hij zegt opdracht te hebben gegeven 'de klerezooi zoveel mogelijk op te ruimen'.

Karremans realiseerde zich pas later de consequenties van de legering op het terrein. "Maar laat ik één ding toevoegen: er lag veel meer rotzooi, gif, dan Dutchbat wist. Alle meldingen ten spijt, en pogingen tot overleg alsmede het zoeken naar een constructieve uitweg, zijn bij het MinDef te enen male een utopie."

Het ministerie van Defensie zegt in een reactie dat de Dutchbatters geen onverantwoord gezondheidsrisico gelopen hebben. Defensie geeft toe dat de communicatie beter had gekund. Wie in Potocari heeft gediend, kan zich melden bij het Veteranenloket, zegt een woordvoerder tegen EenVandaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hof: Nederlandse Staat moet nabestaanden Srebrenica deels compenseren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore