'Gotspe'

Oud-rechter over Holleeder-tape: 'Ficq is keurige advocaat'

12 februari 2019 23:30 Aangepast: 13 februari 2019 11:58
Beeld © RTL Late Night

De Amsterdamse oud-rechter Frits Lauwaars gelooft niet dat Willem Holleeder is bedreigd door advocate Bénédicte Ficq, zoals Holleeder heeft gezegd tijdens een telefoongesprek met journalist Peter R. de Vries. In RTL Late Night noemde Lauwaars het verhaal 'de gotspe van het decennium'.

De Vries voerde in 2011 een lang telefoongesprek met Holleeder op het kantoor van Holleeders toenmalige advocaat Stijn Franken. Holleeder zat toen in de gevangenis. De Vries nam het gesprek op band op. RTL Boulevard bracht vanavond een groot deel van dat onderhoud ten gehore.

Gunstige verklaring

Holleeder zei onder meer dat Ficq hem had bedreigd, om van hem een gunstige verklaring voor haar cliënt Dino Soerel af te dwingen. Soerel stond terecht in het liquidatieproces Passage, waarin hij in eerste instantie door Lauwaars werd vrijgesproken en later (in hoger beroep) tot levenslang werd veroordeeld. Ook Franken zou zijn bedreigd door Ficq.

RTL Late Night over de Holleeder-tape van Peter R. de Vries

Peter R. de Vries vertelt in RTL Late Night over de commotie rondom de opnames van zijn gesprek met Willem Holleeder. Oud-rechter Frits Lauwaars gaat in op de vraag of de rechtbank onder de indruk is van deze opnames.

Soerels verdediging werd na verloop van tijd overgenomen door Ficqs kantoorgenoot Nico Meijering. Beiden zijn volgens Lauwaars 'keurige advocaten'. De voormalig rechter zei dat de inhoud van de bedreiging 'vrij vaag' is gebleven. Als het werkelijk een doodsbedreiging was geweest, had Franken aangifte moeten doen, zei Lauwaars in RTL Late Night.

'Hooguit een misverstand'

Nico Meijering zei in de talkshow van Eva Jinek dat het onderzoek van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zal uitwijzen dat geen sprake is van bedreiging door Ficq. "Er is hooguit sprake van een misverstand'', zei Meijering in de uitzending.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reacties van betrokkenen op Holleedertape

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`