Beste vriendin

Ireen Wüst geeft gouden medaille aan dochtertje Paulien van Deutekom

12 februari 2019 21:52 Aangepast: 12 februari 2019 21:54
Ireen Wüst Beeld © De Wereld Draait Door

Ze was nog nooit zo zenuwachtig: Ireen Wüst, afgelopen weekend in Inzell. Ze moest en zou die gouden medaille winnen op de 1500 meter op het WK afstanden. Niet voor haar zelf, maar voor haar buuffie, haar beste vriendin, Paulien van Deutekom. "Gisteren heb ik de medaille aan Lynne gegeven, het dochtertje van Paulien."

Toen Ireen begin deze zomer hoorde dat haar beste vriendin ziek was, besloten ze met hun vriendinnengroep de wintersport die ze ieder jaar samen vieren te vervroegen. "Of ik nou geplaatst was of niet, we zouden met z'n allen naar Inzell gaan", vertelde Ireen in De Wereld Draait Door. 

Paulien werd 37 jaar

Dat haalde haar beste vriendin niet. Paulien van Deutekom, oud-wereldkampioen allround schaatsen, overleed begin dit jaar aan de gevolgen van longkanker. Ze werd 37 jaar oud.

Paulien van Deutekom en Ireen Wust vallen elkaar in de armen op de EK allround in 2008. Paulien van Deutekom werd daar tweede achter Ireen Wust. Paulien van Deutekom en Ireen Wust vallen elkaar in de armen op de EK allround in 2008. Paulien van Deutekom werd daar tweede achter Ireen Wust.

Ireen en Paulien woonden naast elkaar, ze deden alles samen. Een mooiere vriendschap, kon ze zich niet wensen, vertelde Ireen. Met dat gevoel in haar hele lichaam reed de schaatser dit weekend als snelste over de streep. "Ik hou voor altijd van haar", klonk het net na de overwinning.

'Het was heel beladen'

Tranen vloeiden en er ging een middelvinger de lucht in, een 'fuck you' tegen kanker. Daaromheen: een herinneringsring. "Ik wilde zo graag winnen, maar het was wel heel beladen." 

Gisteren bracht Ireen een bezoek aan Kay en Lynne, de man en dochter van Paulien. Met tranen in haar ogen vertelde Ireen: "Ik heb de medaille aan Lynne gegeven. Ik hoop dat ze daar later, als ze wat ouder is, trots op is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`