'Suicide by cop'

Agent woest om reactie Sylvana Simons na fatale schietpartij Amsterdam

12 februari 2019 16:48 Aangepast: 12 februari 2019 19:33
Beeld © ANP

De Amsterdamse politieagent Joeri Sterringa is woest om uitspraken van Sylvana Simons. Zij stelde gisteren dat de politie 'onnodig en buitensporig' optrad tegen de 31-jarige man die werd doodgeschoten voor De Nederlandsche Bank. Sterringa: "Als je in doodsangst bent, doe je er alles aan om te overleven."

De Amsterdammer was verward. Hij wilde al langere tijd euthanasie, maar toen dat niet lukte, koos hij voor een ander einde aan zijn leven: suicide by cop. Hij zou erop uit zijn geweest, vorige week, om door een politiekogel om het leven te komen. Dat lukte, hij werd doodgeschoten.

Dit gebeurde nadat hij zelf met een nepvuurwapen begon te schieten en met een mes op de toegesnelde agenten afkwam, beschrijft Sterringa in een blog die hij vandaag publiceerde.

'Buitensporig politiegeweld'

Simons, raadslid in Amsterdam, meent dat de stad door de reactie van de politie onveiliger is geworden. "De Amsterdamse burgers verdienen dan ook een spoedige verantwoording van het college over het toepassen van dit buitensporige en onnodige politiegeweld", schreef ze volgens AT5.

Politieagent Sterringa beschrijft in de blog hoe heftig het voor de agenten ter plaatse was. "De man komt steeds dichter bij mijn collega’s en blijft op ze schieten", beschrijft hij de situatie. "Vervolgens komt de man ook nog op hen afrennen. Mijn collega’s gaan steeds meer schieten, omdat de man of niet geraakt wordt, of niet reageert op de treffers. Uiteindelijk gaat de man neer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Door politie doodgeschoten man Amsterdam had nepvuurwapen

"Ik was toevallig dicht in de buurt toen dit gebeurde en was daardoor erg snel bij de bank", schrijft Sterringa. "Daar trof ik twee collega’s, die helemaal van slag waren. Mijn collega’s waren gelukkig niet gewond, maar ze waren helemaal bleek. Ze hebben echt het idee gehad, dat zij hebben gevochten voor hun leven."

'Ik werd schreeuwend wakker uit een nachtmerrie'

Ook op Sterringa heeft het incident veel impact gehad. "Als ik naar mijzelf kijk, heb ik twee nachten erg slecht geslapen van dit incident. Ik ben zelfs een keer schreeuwend wakker geworden uit een nachtmerrie. Moet je nagaan dat ik zelf niet geschoten heb, maar wel zo veel last ervan heb gehad. Ik hoop heel erg dat mijn collega’s, als zij hun ogen dicht doen om te gaan slapen, niet constant het filmpje zien waar zij ingezeten hebben."

Sterringa vindt het onbegrijpelijk dat Simons stelt dat er 'te veel' geschoten zou zijn. "Veel mensen rennen weg om te overleven, maar wij, als dienders, zijn niet van het wegrennen en wij gaan de confrontatie aan. Dat is ons aangeleerd. Natuurlijk is het heel angstig als er geschoten wordt en helemaal als dat bij de bank gebeurt, maar ik kan mij niet voorstellen dat de burger zich hierdoor nog onveiliger gaat voelen."

'Maak je druk om de GGZ'

Hij heeft dan ook een advies voor Simons. "Als je achteraf hoort dat de man die is neergeschoten psychische hulp nodig had, is het wellicht beter als u zich in uw positie eens druk gaat maken over de GGZ en de opvang van mensen met een psychische stoornis in plaats van nu al uw conclusies te trekken."

Daarnaast nodigt hij Simons uit om een keer naar het oefenterrein van de politie te komen, om dergelijke situaties zoals bij de Nederlandse Bank na te bootsen. "Op die manier kunt u een beetje ervaren waar wij op sommige momenten mee om moeten gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore