Weergave telefoongesprek

Advocaten zetten volledige tekst Holleeder-tape online

12 februari 2019 10:14 Aangepast: 12 februari 2019 11:58
Willem Holleeder (links) en zijn advocaat. Beeld © Petra Urban

Bénédicte Ficq en Nico Meijering, de advocaten van de tot levenslang veroordeelde crimineel Dino Soerel, hebben een transcriptie van de Holleeder-tape integraal gepubliceerd.

De tape is een weergave van een telefoongesprek tussen journalist Peter R. de Vries en Willem Holleeder.

'Bedenkelijke journalistiek'

De advocaten verwijten De Vries dat hij 'willens en wetens' de werkelijkheid geweld aandoet en 'op uiterst bedenkelijke wijze' journalistiek bedrijft. 

Peter R. de Vries onthult Holleeder Tape

Vanavond om 20.30 uur: het telefoongesprek dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries had met Willem Holleeder in april 2011 op het kantoor van Holleeders voormalige advocaat Stijn Franken.

De Vries zou ten onrechte hebben 'geplugd' dat Holleeder 'authentiek' gesproken zou hebben. In het in 2011 opgenomen gesprek spreekt Holleeder over zijn samenwerking met Soerel en de in 2011 geliquideerde crimineel Stanley Hillis. 

Schadelijk voor Soerel

Volgens Soerels advocaten is er geen bewijs voor die samenwerking en zijn Holleeders uitlatingen daarover schadelijk voor Soerel.

Soerel is onlangs gehoord over de geluidsopname. Hij heeft toen 'spreekwoordelijk gehakt gemaakt van de daarop te horen leugens van Holleeder', zeggen de advocaten. Soerel is in het liquidatieproces Passage veroordeeld voor betrokkenheid bij liquidaties.

Bekijk hier het statement van de advocaten en de integrale weergave van het gesprek tussen de Vries en Holleeder.

Spreekverbod

Vanochtend werd bekend dat de Orde van Advocaten Ficq, Meijering en strafpleiter Stijn Franken een spreekverbod over de Holleeder-tape heeft opgelegd. In hun verklaring stellen Soerels advocaten dat zij deze 'in het belang van onze cliënt' hebben opgesteld.

RTL Boulevard en De Vries wijden vanavond om 20.30 uur een uitzending aan de veelbesproken tape.

Donderdag begint het Openbaar Ministerie aan het requisitoir in de strafzaak tegen Holleeder. Op 1 maart zal dit uitmonden in een strafeis.

De Holleeders: geen doodgewoon gezin uit de Jordaan

De Holleeders. Twee broers en twee zussen waar veel om te doen is. Als je jeugdfoto's ziet, lijkt het allemaal koek en ei. Maar nu staan ze tegenover elkaar in de rechtbank. Hoe zit de familie Holleeder nou eigenlijk in elkaar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore