Op de schop

'Renovatie Binnenhof kost miljoenen extra, gesteggel over betaling'

12 februari 2019 09:30 Aangepast: 12 februari 2019 11:01
Premier Mark Rutte op het Binnenhof Beeld © ANP

Gesteggel over de renovatie van het Binnenhof. De verbouwing gaat tientallen miljoenen meer kosten dan begroot, en de vraag is wie dat gaat betalen.

Dat meldt het AD. De krant heeft een vertrouwelijk stuk ingezien waarin staat dat de renovatie ruim 72 miljoen euro duurder uitvalt door extra kosten. 

Tapijt en schilderwerk

Dat komt door zogenoemde 'niet-huisvestingskosten' voor onder meer beveiliging, de verhuizing van het kinderdagverblijf, nieuw tapijt en schilderwerk.

In het vertrouwelijke stuk staat dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de renovatie, 34 miljoen wil betalen van de extra kosten. De Tweede Kamer moet dan opdraaien voor de resterende 38 miljoen euro. Over die verdeling zouden volgens het AD de beide partijen het nog niet eens zijn.

Parlement verhuist

Het Binnenhof wordt tussen 2020 en 2025 helemaal gerenoveerd. In die periode verhuizen de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdelijk naar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad.

Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, kan daar gewoon publiek bij. De Ridderzaal gaat wel elk jaar open voor Prinsjesdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Renovatie Binnenhof kost zeker half miljard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore