150 euro

Dertig studenten moeten boete betalen na bezetting pand UvA

11 februari 2019 18:10 Aangepast: 11 februari 2019 18:24
Er werden zo'n twintig studenten aangehouden. Beeld © ANP

Dertig studenten hebben een boete gekregen voor het bezetten van het P.C. Hoofthuis van de Universiteit van Amsterdam. De politierechter oordeelde vanmiddag dat de bezetters ieder 150 euro moeten betalen.

De groep ging het universiteitsgebouw in september vorig jaar binnen omdat ze vond dat het kabinet en de Universiteit van Amsterdam te weinig deed voor diversiteit en het onderwijsniveau. Daarnaast vonden ze de werkdruk op de universiteit te groot. De bezetters weigerden uit zichzelf te vertrekken, waarop ontruiming door de politie volgde.

Een persoon die zich bij de aanhouding verzette en meerdere agenten in de handen beet, moet 300 euro betalen. De rechter ging niet mee in het verweer van de bezetters, die vonden dat ze geen straf mochten krijgen vanwege de vrijheid van meningsuiting en demonstratie.

Kans om vrijwillig weg te gaan niet gepakt

Burgemeester Femke Halsema vroeg de bezetters nog om vrijwillig te vertrekken. Dit deed ze op de stoep voor het gebouw van de Universiteit van Amsterdam, want ze werd door de bezetters niet binnengelaten. Ze vroeg de studenten 'vriendelijk maar heel dringend' op om weg te gaan, maar daar werd niet naar geluisterd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore