Onterecht geweigerd

Overstappen huisarts mag (bijna) altijd, maar kost soms veel pijn en moeite

11 februari 2019 17:18 Aangepast: 11 februari 2019 17:40

Als je wil overstappen naar een ander huisarts, mag de arts je alleen in uitzonderlijke gevallen weigeren. Toch gaat het in de praktijk nog regelmatig mis. RTL Nieuws sprak met een aantal patiënten die ten onrechte werden geweigerd door een huisarts.

De regels voor het weigeren van een patiënt zijn duidelijk. Dat mag alleen in drie situaties: 

  • de praktijk van de huisarts zit vol
  • de reistijd tussen de patiënt en de praktijk is langer dan 15 minuten
  • of er zijn verschillen in opvatting over bijvoorbeeld abortus of euthanasie.

In alle andere gevallen is de huisarts verplicht de patiënt in te schrijven. Toch gebeurt dit niet altijd, blijkt uit gesprekken die RTL Nieuws voerde met een aantal patiënten.

Mevrouw Parissis - Tilburg

"Ik meldde mij bij een huisarts letterlijk om de hoek van mijn huis. Voor mij zat ook een patiënt die zich wilde inschrijven. Hij werd zonder problemen ingeschreven. Toen ik vertelde welke huisarts ik graag wilde verlaten, werd mij verteld: 'van die praktijk nemen wij niemand aan.'

Dat voelde heel cru. Ik had dringend hulp nodig, en hecht veel waarde aan een arts dicht in de buurt. Overstappen van huisarts zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar bij deze huisarts bleek dat dus niet het geval. Ondertussen heb ik nu gelukkig een fijne arts die mij goed kan helpen.

Ik wist niet dat er regels bestaan voor huisartsen over de vrije keus van een patiënt. Dat heb ik nu pas geleerd. Misschien confronteer ik de weigerende huisarts er nog een keer mee." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Bijna de helft van huisartsen kent regels over weigeren patiënten niet goed

Meneer en mevrouw Van Heusden - Rotterdam

"Wij gingen verhuizen binnen de wijk IJsselmonde in Rotterdam. Onze oude huisarts zei toen: 'wij mogen niet in die buurt komen. Ik kan niet snel genoeg bij u zijn in geval van nood.' Maar hier in de buurt was geen huisarts te vinden.

Met veel pijn en moeite hebben we uiteindelijk een praktijk gevonden. Maar tot mijn verbazing zie ik op hun site dat zij ook in mijn oude buurt komen. Hoezo kunnen zij wel op tijd in mijn oude buurt zijn, terwijl mijn oude huisarts niet op tijd in IJsselmonde kan zijn? Ze moeten binnen 15 minuten bij patiënten kunnen zijn, het is vanaf hier slechts 10 minuten naar onze oude huisarts.

Wij hebben dit bij onze vorige huisarts gemeld. Maar toen kregen we te horen dat we niet meer terug konden: de praktijk zit vol. Ze hebben een patiëntenstop. Nu zitten we bij een praktijk waar we niet tevreden over zijn. We wilden gewoon bij de oude huisarts blijven. Die blijft nu al ruim een jaar volhouden dat hij vol zit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Te weinig huisartsen willen eigen praktijk: 'Risico dat patiënt geen arts vindt'

Mevrouw Issak* - Woerden

"Ik ben al jaren ontevreden met mijn huisarts. Sinds 2017 wil ik overstappen. Ik heb een andere huisarts gebeld, die zei dat het goed was en zou het dossier opvragen bij mijn huidige huisarts. Maar uiteindelijk wilde die mijn dossier niet geven en kon ik niet overstappen.

Andere huisartsen in de buurt zeggen dat ze geen patiënten van andere huisartsen overnemen omdat daar afspraken over gemaakt zijn. Ik heb recht op vrije keuze. Als ik van huisarts wil veranderen, dan moet dat gewoon kunnen. Dat zegt ook de landelijke huisartsvereniging. Daar verwees onze verzekering ons naar. Die zouden ons gaan helpen, maar zeiden alleen maar dat ik in mijn recht sta.

Op dit moment zit ik nog steeds bij dezelfde huisarts waar ik al heel lang weg wil. Gelukkig gaat het de laatste tijd wel een stuk beter bij die arts."

(*Naam gefingeerd, bekend bij de redactie)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore