Herbeoordeling IND

Asielkinderen krijgen voor eind van het jaar duidelijkheid

11 februari 2019 12:07 Aangepast: 11 februari 2019 14:24
Nemr, die samen met tv-maker Tim Hofman actie voerde voor een ruimer kinderpardon. Beeld © ANP

Nog dit jaar moet er voor alle 700 asielkinderen die eventueel in aanmerking komen voor een kinderpardon duidelijkheid zijn over hun toekomst in Nederland. Ook kinderen die nog niet eerder aanspraak hebben gemaakt op het kinderpardon, maar wel aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich alsnog melden.

Deze kinderen hebben tot 25 februari de tijd om zich te melden. De IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, heeft geen idee om hoeveel kinderen het gaat. 

De IND streeft ernaar de herbeoordeling van deze kinderen voor het eind van dit jaar af te hebben. 

Meewerkcriterium

Eind januari kwamen de coalitiepartijen tot een compromis over het kinderpardon. Kinderen die zijn afgewezen op grond van het zogenoemde meewerkcriterium worden opnieuw beoordeeld. De verwachting is dat de meeste kinderen alsnog mogen blijven.

De IND weet nog niet hoeveel aanvragen opnieuw behandeld moeten worden. "De IND probeert in elk geval voor het einde van dit jaar alle (her)beoordelingen te verwerken." 

Zodra een beslissing is genomen krijgt een kind te horen of hij of zij een permanente verblijfsvergunning krijgt. De criteria voor de overgangsregeling zijn geplaatst in de Staatscourant

Kinderpardoncrisis opgelost: kinderpardon afgeschaft

Na lang onderhandelen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie een compromis over het kinderpardon bereikt. Voor bestaande gevallen wordt het pardon verruimd. Voor toekomstige gevallen is er geen pardon meer.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kinderpardondeal: 'feest voor illegalen', 'geweldig nieuws' en 'koehandel'

`