Ga naar de inhoud
Betere medische technieken

Minder sterfte door hart- en vaatziekten, maar meer patiënten

Een huisarts meet de bloeddruk van een patiënt. Beeld © ANP

Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand, hartinfarct of beroerte.

Dat blijkt uit onderzoek van de Hartstichting. "Overleed 50 jaar geleden één op de twee Nederlanders aan een hart- of vaatziekte, nu is dat één op de vier'', zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. Dat komt met name door de steeds betere medische technieken waarover artsen beschikken.

Hartstichting
Lees meer
Hartstichting slaat alarm: enorme toename hart- en vaatpatiënten

Meer hart- en vaatpatiënten

Maar er komen wel steeds meer hart- en vaatpatiënten bij. Op dit moment zijn het er ongeveer 1,4 miljoen in Nederland. Het gaat om ongeveer 725.000 mannen en 675.000 vrouwen. De verwachting is dat in 2030 ongeveer 1,9 miljoen Nederlanders hart- of vaatpatiënt zijn.

Volgens de Hartstichting is de toename van het aantal patiënten deels te voorkomen als mensen met een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen eerder worden opgespoord. Daarnaast wordt mensen aangeraden om regelmatig hun bloeddruk, cholesterol en BMI op te meten.

Corrie klaagde haar huisarts aan: 'Mijn man had hartproblemen, maar zij zei dat het zijn maag was'

03:22
De man van Corrie had acute hartproblemen, maar de huisarts dacht dat het zijn maag was. Het begin van tragedie die niet zo groot had hoeven worden als de arts niet te lang aan haar diagnose had vastgehouden.