Werklozen

Slachtoffers chroom-6 spreken in raad Tilburg

11 februari 2019 04:51 Aangepast: 11 februari 2019 04:51
Een trein in de werkplaats van Nedtrain in Haarlem (archieffoto). Voor treinen werd jarenlang verf met chroom-6 gebruikt. Beeld © ANP

Hoop op hulp. Mensen die op een NS-werkplaats zijn blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom-6 spreken vandaag de Tilburgse gemeenteraad toe.

De Tilburgse gemeenteraad bespreekt vanavond voor het eerst het voorstel om schadevergoeding uit te keren aan achthonderd mensen die tussen 2004 en 2012 in de stad zijn blootgesteld aan chroom-6. De ontmoeting met betrokkenen zal voorafgaand aan de bespreking plaatsvinden in het stadion van voetbalclub Willem II .

Tilburgse werklozen werden tussen 2004 en 2012 verplicht aan het werk gezet in de werkplaats van de NS. Ze moesten daar oude treinstellen schuren. Het kankerverwekkende chroom-6 kwam vrij uit de oude verflagen. Een onderzoekscommissie concludeerde vorige maand dat de NS de gemeente niet informeerde over de gevaren. De gemeente zorgde niet voor maatregelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Probleem voor Tilburg: verzekering dekt regeling chroom-6 niet

Te mager

Tilburg en de NS willen 7000 euro uitkeren aan iedereen die is blootgesteld. Betrokkenen die ziek zijn geworden kunnen rekenen op een extra vergoeding. Een groep van ten minste tachtig slachtoffers vindt het aanbod veel te mager. Vanwege grove nalatigheid eisen ze een bedrag van ten minste 20.000 euro per persoon.

In een extra vergadering op 18 februari neemt de Tilburgse gemeenteraad een besluit.

Doodziek van werken met chroom-6

Yusuf is één van de mensen die in Tilburg in contact kwamen met chroom-6. "Ik kan geen vader zijn", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore