Machtsstrijd KLM en Air France

Hoog spel: Minister wil het opnemen voor KLM-topman Elbers

11 februari 2019 07:09 Aangepast: 11 februari 2019 10:20
Wordt Pieter Elbers herbenoemd bij KLM? Beeld © ANP

De positie van KLM-topman Pieter Elbers is vandaag onderwerp van gesprek tussen minister Hoekstra van Financiën en zijn Franse collega Bruno Le Maire. Dat hebben ingewijden bevestigd aan RTL Nieuws. Hoekstra zal Le Maire spreken in de marge van de Eurogroep vandaag in Brussel. Het gebeurt niet vaak dat een minister zich bemoeit met de positie van een topbestuurder.

Elbers is in een machtsstrijd verwikkeld met de nieuwe topman van Air France-KLM, de Canadees Ben Smith. Die wil van Elbers af. Volgens ingewijden zal Hoekstra zijn Franse ambtgenoot duidelijk maken 'dit een gifpil te vinden'.

'KLM laat betere winstcijfers zien'

Haagse bronnen wijzen erop dat het aan de Raad van Commissarissen van Air France-KLM is om de top van het bedrijf te benoemen. Maar omdat KLM de laatste jaren, onder leiding van Elbers, betere winstcijfers laat zien dan Air France, verzet het kabinet zich tegen een gedwongen afscheid van de KLM-topman. De Nederlandse staat bezit een belang van 5,9 procent in KLM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Machtsstrijd KLM-Air France: kabinet wil herbenoeming ceo Elbers

De Franse regering vindt dat topman Smith alle kansen moet krijgen een succes van het bedrijf te maken. Smith vindt Elbers te lastig omdat die er steeds op wijst dat personeel van KLM offers heeft gebracht om het bedrijf winstgevender te maken. Smith heeft tot nu toe het personeel van Air France gepaaid met hogere salarissen voor de piloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`