Auto te water

Bloembollenbedrijf Obdam 'in diepe rouw' na verlies 4 Poolse arbeidsmigranten

10 februari 2019 19:03 Aangepast: 10 februari 2019 19:19
De auto van de arbeidsmigranten werd vanmiddag uit het water gehaald. Beeld © De Neus produkties

Een maandje werken in Obdam, en dan weer terug naar huis. Terug naar familie en vrienden, zo was het plan. Maar daar kwam een gruwelijk einde aan toen vier Poolse arbeidsmigranten dit weekend met hun auto in het water belandden. Het bedrijf waar ze werkten, is in diepe rouw.

Vrijdagavond 23.00 uur: het werk zit erop bij Borst Bloembollen in Obdam. Vier Poolse vrienden besloten er een maand geleden te gaan werken. Eventjes, om wat geld te verdienen. In ploegendiensten verwerkten ze daar tulpen, zo ook vrijdagavond, vertelt Elly Borst aan RTL Nieuws. Ze is de zus van de eigenaar.

'Het waren vrienden van elkaar'

"Toen zijn ze met z'n vieren hier weggegaan. Zonder alcohol ja, daar zijn we hier heel streng op." De vrienden gingen die avond zoals elke dag weer terug naar Zijdewind waar ze sliepen op een camping. Maar daar kwamen ze nooit aan. Voor Borst werd zaterdag pas duidelijk dat er iets goed mis was. 

"Ze moesten hier eigenlijk om drie uur werken. Toen ze maar niet op kwamen dagen, zijn we gaan bellen. Er nam steeds niemand op. Dat was zo verontrustend voor ons, we vertrouwden het niet. De mensen hier voelden zich er niet goed bij, er moest wel iets aan de hand zijn."

Duikers gingen vanmiddag het water in. Duikers gingen vanmiddag het water in.

Een medewerker van het bedrijf besloot de politie te bellen en zelf op zoek te gaan. Daar hield hij tot vanmiddag niet mee op. Rond 12 uur werd het autowrak in het water gevonden. Reddingspogingen mochten niet meer baten, de vier arbeidsmigranten van 20, 21, 21 en 48 jaar oud waren overleden.

'Een van hen heeft een baby van 7 maanden'

"Ze zouden volgende week teruggaan naar Polen", vertelt Borst aangeslagen. Ze heeft het over de drie mannelijke, jongste, slachtoffers. "Een van hen heeft een jong kindje van 7 maanden oud. Zijn vrouw had hem gevraagd terug te komen. Dit is dramatisch."

De politie heeft via een tolk contact gezocht met de nabestaanden. Op het bloembollenbedrijf is het werk even stilgelegd. "Vanmiddag heeft de ploeg verslagen samengezeten en gepraat. Vanavond is er voor iedereen weer een mogelijkheid om samen te praten. En morgen is nog een bijeenkomst voor alle 80 medewerkers. Iedereen is zo diep geschokt, het is verschrikkelijk."

Het ongeluk gebeurde in deze bocht:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`