Ga naar de inhoud
Miljoenenpubliek

Sabine is figurant in De Luizenmoeder: 'Gaaf om mee te maken'

Een scène van De Luizenmoeder op het schoolplein van vorig seizoen, met rechts Sabine de Ruiter. Beeld © AVRO/TROS (screenshot YouTube) / Facebook

Miljoenen kijkers zullen haar zien - of misschien wel niet. De 47-jarige Sabine is in ieder geval figurant in één van de afleveringen van De Luizenmoeder. Het tweede seizoen van de populaire serie begint vanavond. Ze heeft geen idee of ze een beetje herkenbaar in beeld komt. "Misschien in de verte."

Haar 'one minute of fame' zit waarschijnlijk in aflevering 3, of aflevering 6. Dat weet de 47-jarige Sabine niet zeker. Ze was in ieder geval bij de opname van aflevering 'de Lenteloop'. Als 'luizenmoeder', is ze waarschijnlijk op de achtergrond te zien.

Het castingbureau van De Luizenmoeder werd vorig jaar overstelpt door aanmeldingen van mensen die figurant wilden zijn in het programma. Veel mensen moesten worden teleurgesteld. Sabine aanvankelijk ook, maar later kwam er tóch een plekje vrij.

Veel hoefde ze er eigenlijk niet voor te doen. "Ik moest alleen een foto insturen met mijn naam en mijn leeftijd. Ze zochten mensen tot 47 jaar, dus ik kon nog nét meedoen."

'Dit is jouw kind, zeggen ze dan opeens'

Tijdens de opnames kreeg ze ter plekke instructies mee van de crew. Zo moest ze de school uitlopen, samen met wat andere 'ouders'. De hechte acteurs liepen dan in tegengestelde richting de school binnen. Sabine kreeg een kind in haar armen gedrukt. "Dit is jouw kind, zeggen ze dan opeens. Die hoort bij jou." Ook moest ze in een groepje staan. "We moesten dan zogenaamd met elkaar praten."

In de serie, vanaf vanavond elke zondag om 20.25 uur te zien op NPO3, worden dit keer onderwerpen als gluten, lactose intolerantie en homoseksualiteit onder de loep genomen. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe beelden van tweede seizoen De Luizenmoeder

Sabine vond het 'zo leuk' om een keer opnames van een tv-serie bij te wonen. Het was de eerste keer dat ze mocht figureren. Wat haar opviel was dat alles best lang duurde. "Het was een lange dag. Het moest allemaal steeds opnieuw natuurlijk. Op tv lijkt het alsof ze alles zo makkelijk doen, maar ik geloof dat ze met één scene wel drie uur bezig waren. Sommige dingen moesten vanuit alle hoeken worden gefilmd."

'Ik vind het echt knap'

Wat Sabine verder opviel was dat de acteurs een 'heel hechte groep' vormen. "Heel gezellig. Je ziet dat ze goed met elkaar kunnen samenwerken. En als er dan 'actie!' wordt geroepen, dan zitten ze gelijk weer in hun rol. Ik vind het echt knap." Met de acteurs praten mocht niet, en foto's maken was ook verboden. "Onze mobieltjes moesten we inleveren."

Zoals wel meer figuranten, zou Sabine ook best wel eens een klein rolletje willen spelen in een film of tv-serie. "Maar ik zou niet weten of ik het kan."

De laatste aflevering van de Luizenmoeder werd door 4,7 miljoen mensen bekeken. Of ze herkend gaat worden? Dat is nog maar de vraag, maar voor de oplettende kijker: "Ik heb lang blond haar, en droeg tijdens de opname een lang grijs vest."