Gas uit tankwagen

Stankoverlast in groot deel Nederland, kans op overgeven

09 februari 2019 09:35 Aangepast: 09 februari 2019 11:42
Beeld © ANP Ginopress

Gas dat vrijkomt uit een tankwagen in Alblasserdam zorgt in een groot deel van Midden-Nederland voor stankoverlast. Het zou gaan om petrolad, een bestandsdeel van verschillende smeermiddelen.

De tank begon rond 6.30 uur te lekken, toen hij gereinigd werd met stoom. Doordat het een geïsoleerde tank is, is koelen lastig, zegt de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. "Je moet het vergelijken met het koelen van een thermoskan." Het kan daarom nog uren duren voordat dat gelukt is.

Opvanglocatie geopend

De Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft een NL-alert verstuurd. Mensen krijgen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Er wordt een opvanglocatie geopend voor mensen die door de stank niet in hun huis kunnen blijven.

Volgens een andere NL-alert kan de stank leiden tot overgeven of misselijkheid, maar is het gezondheidsrisico nihil. 

Niet giftig

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht, waar veel klachten over stank binnenkomen, is het gas niet gevaarlijk. Op Twitter schrijft de Veiligheidsregio: "Hoewel de geur als vervelend wordt ervaren, kunnen buitensporten gewoon doorgaan. De stof wordt tot in Harderwijk geroken." In Baarn zijn hockey- en voetbalwedstrijden gestaakt.

De tankwagen staat op een bedrijventerrein aan de Edisonweg in Alblasserdam, bij het bedrijf Den Ouden Tanktransport. Dat bedrijf heeft naar eigen zeggen circa 50 tankauto's, waarmee binnen Europa vloeibare stoffen worden vervoerd.

 De lucht die vrijkomt ruikt naar gas en rubber. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore