Broer vermoord

Politie en justitie erkennen: risico familie kroongetuige Nabil B. verkeerd ingeschat

09 februari 2019 07:25 Aangepast: 09 februari 2019 08:01
De moordenaar van Reduan B., Shurandy S., kreeg 20 jaar cel. Beeld © ANP

De verantwoordelijken bij politie en justitie hebben tegenover verschillende kranten erkend dat ze het gevaar voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. Een week nadat bekend was geworden dat B. verklaringen aflegde over een reeks liquidaties, eind maart vorig jaar, werd zijn broer Reduan op zijn werk vermoord.

De verantwoordelijken bij de politie en het OM willen alleen anoniem in de media verschijnen 'vanwege de gevoeligheid van het dossier'. Maar tegen De Telegraaf, het AD, het Parool en de Volkskrant zegt de verantwoordelijke bij de politie: "We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mocro-maffiazaak: alles over de liquidatie van een onschuldige man

20 jaar cel

Nabil B. had getuigd dat Ridouan Taghi, de meestgezochte man van Nederland, achter de reeks moorden in de Amsterdamse onderwereld zat. Zijn broer Reduan had niets met die onderwereld te maken. Hij was een jonge vader en verdiende zijn geld met ondernemen. Een man liep zijn kantoor in Amsterdam-Noord binnen en schoot hem dood. Zijn moordenaar kreeg in januari 20 jaar cel. Hij zegt dat hij niet wist wie zijn slachtoffer was, en dat hij de opdracht tot de moord had aangenomen om zijn cokeverslaving te financieren.

Direct na de moord uitte de familie grote kritiek op het OM, omdat ze zich niet veilig voelden. Het OM wist via onderschepte chatberichten dat het kamp van Taghi had aangekondigd dat het iedereen in de omgeving van B. zou gaan 'laten slapen'.

Reconstructie Mocro-maffia: hoe de broer van kroongetuige Nabil B. werd geliquideerd

De brute moord op de broer van kroongetuige Nabil B. gebeurde eind maart afgelopen jaar. Hoe kon de broer, vader van twee kinderen met een eigen bedrijf, geliquideerd worden?

"We hebben aan de ene kant te maken met een uiterst complexe strafzaak en aan de andere kant met een uitermate complex beveiligingstraject", zegt het OM, dat tegelijk het beeld wil rechtzetten dat 'we zomaar op 23 maart 2018 met het nieuws over de kroongetuige naar buiten zijn gekomen'. Maar 'we hebben geen rekening gehouden met een liquidatie op een familielid'.

Het is voor het eerst dat politie en het OM erkennen dat er fouten zijn gemaakt. Eerder hielden ze voet bij stuk dat de inschatting van de dreiging 'deugde' en er passende maatregelen aan de familie waren aangeboden.

Dat betrokkenen boos zijn, is volgens de politieman 'in sommige gevallen te begrijpen'. "Soms werkten technische middelen niet goed, soms duurde het te lang voordat afgesproken maatregelen waren uitgevoerd."

Dit is wat we weten over de Mocro-maffia

Leden van de Mocro-maffia wilden onder meer een helikopter kapen om een medelid uit de gevangenis te halen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore