Ga naar de inhoud
Nationale ombudsman

Overheid brengt mensen met schulden vaak verder in de problemen

Klanten van de Voedselbank krijgen een kerstpakket op de Haagse markt. Beeld © ANP

Overheidsinstanties hebben niet genoeg oog voor de persoonlijke situatie van mensen met schulden, Daardoor komen die mensen vaak alleen maar verder in de financiële problemen. De Nationale ombudsman dringt aan op maatregelen.

Van Zutphen roept overheidsinstanties op om bij het innen van schulden beter naar het belang en de positie van degene die de schuld heeft te letten. Volgens de ombudsman worden er nu verschillende fouten gemaakt. Zo wordt de beslagvrije voet - het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd - lang niet altijd gerespecteerd. Ook is persoonlijk contact met de instanties niet altijd mogelijk en geven ze geen (begrijpelijk) schuldenoverzicht aan degene die de schuld heeft.

Schuldhulpverlening

Daarnaast werken de verschillende overheidsinstanties bij het innen van schulden niet of te weinig samen, waardoor ze niet zien wat een andere instantie al heeft geïnd (en wat er dus nog te innen valt), worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd, werken instanties niet mee aan schuldhulpverlening en leveren ze nauwelijks maatwerk. 

"Veel mensen willen wel betalen, maar kunnen dat niet. De overheid houdt daar geen rekening mee", zegt Van Zutphen. Hij wil dat de overheid zich gaat inspannen om verdere schulden voor mensen te voorkomen, dat er duidelijker gecommuniceerd wordt en dat waar nodig persoonlijk contact opgenomen gaat worden. "Sommige organisaties hebben al mooie stappen gezet, maar er moet nog veel gebeuren. En daar is grote haast bij." Hij wil over drie maanden van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken weten wat zij met de verbetersuggesties gaat doen.

Van Ark zegt graag op korte termijn met de ombudsman in gesprek te gaan. "Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Ook niet door toedoen van de overheid. Het is terecht dat de Ombudsman hier aandacht voor vraagt. De voorstellen die de Ombudsman doet, kunnen helpen om mensen met schulden beter te beschermen."

Jong en grote schulden: 'Er is geen stereotype, het kan iedereen overkomen'

04:25
In een paar jaar tijd liepen de schulden van Samantha (27) op tot 30.000 euro. Niet alleen omdat ze nooit goed heeft geleerd hoe verstandig met geld om te gaan, ook omdat het jaren duurde voor de schuldhulpverlening op gang kwam. Samantha is kritisch op d