Ga naar de inhoud
Nederland

Kwartiertje bewegen maakt al heel veel verschil

Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan sporten. 15 minuten lichte inspanning per dag verlaagt al de kans op vroegtijdig overlijden. Alle beetjes helpen dus.

Ook kort, intensief sporten is goed voor de gezondheid.  Acht minuten per dag is al genoeg voor een merkbaar effect, blijkt uit een nieuwe studie van het Radboudumc en het Hartford Hospital uit de VS, dat vandaag is gepresenteerd.

Intensief bewegen
Regelmatig matig intensief bewegen, zoals fietsen of stevig wandelen, kan het risico verlagen op hartziekten, diabetes, beroerte, depressie, botontkalking, dikkedarmkanker en borstkanker. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen beveelt dan ook aan om minimaal 30 minuten per dag 'matig intensief' te bewegen, of 75 minuten per week 'hoog intensief'. 

Vorig jaar voldeed 56 procent van de volwassen Nederlanders aan deze norm. 

Alle beetjes helpen
De onderzoekers wilden weten of er ook een minimum is aan beweging dat al gezondheidsvoordelen oplevert. Uit de studie blijkt dat beweging onder de aanbevolen norm van 30 minuten per dag al een substantiële vermindering oplevert van het risico op overlijden. Zo wordt bij mensen die slechts acht minuten per dag hardlopen de kans al kleiner om vroegtijdig te overlijden aan hartziekten. 

Vanaf 100 minuten beweging per dag neemt de gezondheidswinst niet meer toe bij extra beweging. 

Stimulator
Onderzoeker Thijs Eijsvogels: "Dit onderzoek laat zien dat ook een klein beetje inspanning al grote gezondheidswinst oplevert. Dit zou voor inactieve personen een extra stimulus moeten zijn om toch iets aan beweging te doen. Alle beetjes helpen dus."

Meer op rtlnieuws.nl
Motivatieproblemen bij meeste hardlopers: het regent

 

Bron: RTL Nieuws