Nog maanden troep

Ellende door containerramp nog lang niet voorbij: 'We voelen ons machteloos'

08 februari 2019 16:32 Aangepast: 08 februari 2019 16:44
Opruimactie op Schiermonnikoog Beeld © Stefan Claessens

Het opruimen van de aangespoelde spullen uit containers van de MSC Zoe kan nog maanden, misschien wel jaren duren. Daar zijn de betrokken partijen van de schoonmaak bang voor. "We voelen ons machteloos", zegt boswachter van Schiermonnikoog Cynthia Borras.

Gisteren werd er door zo’n 170 boswachters en vrijwilligers nog 2500 kilo aangespoelde rommel op Schiermonnikoog opgeruimd. Het einde aan de stroom van kledingstukken, speelgoedauto’s en matrassen is niet in zicht. Boswachters hebben geen idee hoeveel troep er nog op de Waddeneilanden terecht zal komen. Borras: "In de tussentijd moeten we blijven schoonmaken. Het is dweilen met de kraan open."

Nieuwe spullen

Tijdens de opruimactie op Schiermonnikoog werden gisteren onder meer mandjes en autobumpers gevonden; spullen die tot dan toe niet eerder gezien waren. Het is het bewijs dat er nog steeds nieuwe spullen aanspoelen. Het megaschip MSC Zoe verloor begin januari minstens 345 containers op de Noordzee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Megaschip verloor niet 291 maar minstens 345 containers op Noordzee

Ook Staatsbosbeheer verwacht dat het project om de stranden en duinen weer schoon te krijgen een van de lange adem is. Een woordvoerder is bang dat er alleen naar de korte termijn wordt gekeken. "In januari hebben we grote groepen vrijwilligers en zelfs het leger gezien. Iedereen was bereid te helpen. Het aanspoelen van troep kan echter nog maanden duren. Het is nog maar de vraag hoe we voor een lange periode mensen blijven optrommelen voor hulp."

Koud weer

De immense onderneming om de stranden en duinen op te ruimen wordt bemoeilijkt door het koude weer. Vrijwilligers wordt afgeraden onvoorbereid naar de eilanden te komen. "We hebben veel aanbiedingen voor hulp van scholen en bedrijven moeten afwijzen." Hun hulp brengt te veel risico's met zich mee, stelt Borras. "Mensen kleden zich niet goed of nemen hun kinderen mee. Ook gisteren hebben we vrijwilligers tegen het einde van de ochtend weer terug naar het dorp moeten brengen omdat ze het te koud hadden."

Op de bekende zandstranden zijn mensen wel nog altijd welkom om met een vuilniszak in de hand een strandwandeling te maken.

Voor het eerst sinds de containerramp zijn er ook autobumpers gevonden op Schiermonnikoog Voor het eerst sinds de containerramp zijn er ook autobumpers gevonden op Schiermonnikoog

Dilemma

De schoonmaakactie op Schiermonnikoog vond gisteren plaats op het meest oostelijke punt van het eiland. "Het is een bijkomend dilemma dat de uiteinden van de eilanden moeilijk bereikbaar zijn", zegt boswachter op Terschelling Remi Hougee. Het is op die plekken verboden om met de auto te rijden. "Je beschadigt daarmee het kwetsbare duingebied; met een auto doe je het gebied meer kwaad dan goed. Toch moet de troep daar ook opgeruimd worden. We hebben nog geen idee wat een goede aanpak hiervoor is."

Chaos op waddeneilanden door aangespoelde containers

Beelden van vlak na de ramp. Op het strand liggen klapstoeltjes, auto-onderdelen en nog meer

Broedperiode

Bovendien breekt binnenkort ook de broedperiode van strandbroeders aan. Van 15 april tot half juni broeden vogels zoals de Strandplevier en de Dwergstern hun eieren op het strand uit. Bepaalde gebieden moeten daarom met rust gelaten worden. Borras: "Tijdens de broedperiode is opruimen eigenlijk onmogelijk. Mocht er in die tijd een nieuwe uitbraak van aangespoelde rommel plaatsvinden, dan is dat een probleem."

Tijdens het weekend van NL Doet (15 en 16 maart) hoopt Natuurmonumenten op veel vrijwilligers die het strand, zo vlak voor de broedperiode, helpen schoon te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Troep uit containers in vissersnetten: 'Er ligt gigantisch veel in zee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore