Kritiek

Kamer eist opheldering na bemoeienis Schoof bij MH17-onderzoek: 'Absolute no go'

08 februari 2019 11:56 Aangepast: 08 februari 2019 12:02
Dick Schoof, de vroegere Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering over de onthulling dat topambtenaar Dick Schoof druk heeft uitgeoefend op een onafhankelijk onderzoek naar de MH17-ramp. 'Teleurstellend' en 'pijnlijk', zeggen verschillende partijen.

Dick Schoof heeft als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid forse druk uitgeoefend op een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar het optreden van de overheid in de nasleep van de MH17-ramp. Schoof, nu hoofd van inlichtingendienst AIVD, heeft dat onderzoek in alle fases geprobeerd te beïnvloeden en bij te sturen, zo blijkt uit documenten die het ministerie van Justitie en Veiligheid openbaar heeft gemaakt.

"Ik wil opheldering van de minister en precies weten wat hier is gebeurd", zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van regeringspartij D66. "Het is ongewenst als op deze manier bemoeienis is geweest met dit onderzoek en de uitkomsten zijn beïnvloed. Iemand in zo'n invloedrijke positie zou moeten weten dat dat een absolute no go is, zeker op een gevoelig dossier als MH17, waarin waarheidsvinding de absolute prioriteit is en blijft."

Afbreuk aan prestatie

Ook het CDA is kritisch. "Dit doet afbreuk aan de fantastische prestatie die politie, justitie en onze diensten hebben geleverd rond MH17", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam.

CDA en PvdA hebben in de Tweede Kamer openheid gevraagd over de onderzoeksvragen en het protocol, maar dat werd geweigerd. "Het is extra wrang om te zien dat er bemoeienis is geweest met het formuleren van de onderzoeksresultaten. Dit is onderzoek naar overheidsoptreden in een crisis, daar moet je gewoon inbouwen dat je afstand houdt van de conclusies. We moeten daar betere afspraken met elkaar over maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Oud-terreurbestrijder Schoof oefende grote druk uit op MH17-onderzoek

'Kennelijk niet begrepen'

"Het is van groot belang dat dit soort onderzoek, waarvan we moeten leren voor toekomstige crisissituaties, in alle vrijheid en onafhankelijkheid kan worden gedaan. Het is teleurstellend en pijnlijk dat de heer Schoof en de  NCTV dit kennelijk niet hebben begrepen", zegt Bram van Ojik van GroenLinks.

Het onderzoek hoeft volgens de Kamerleden niet opnieuw, omdat de onderzoekers nog altijd achter hun onderzoek en de conclusies staan.

Positie bij AIVD

Volgens de regeringspartijen kan Dick Schoof aanblijven als hoofd van de AIVD. "Het belangrijkste is dat ik van de minister hoor wat hier gebeurd is en of de uitkomsten van het onderzoek zijn beïnvloed", zegt Sjoerdsma. "Dat heeft prioriteit." Van Dam laat weten het "niet zoveel zin te hebben om alleen maar over een individuele ambtenaar te hebben".

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft 'natuurlijk, natuurlijk' nog vertrouwen in Schoof, zo zei ze vanochtend in een eerste reactie. Ollongren wilde verder niet ingaan op de affaire. Ze benadrukt dat het gaat over Schoofs vorige functie. Die valt onder Justitie en Veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hoe 'Dick donder' de onderzoekers van Justitie beïnvloedde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore