Klacht ingediend

Kick Out Zwarte Piet: 'NCTV schetst misleidend beeld van ons'

08 februari 2019 10:31 Aangepast: 08 februari 2019 11:00
Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in Tilburg Beeld © RTL Nieuws

Kick Out Zwarte Piet heeft een officiële klacht ingediend tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), omdat zij voor 'een misleidend beeld' van de actiegroep hebben gezorgd.

In het zogenoemde Dreigingsbeeld Terrorisme geeft de NCTV aan wat het algemene dreigingsniveau is in Nederland. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werd in 2017 hierin genoemd. Ten onrechte, vindt de actiegroep.

Extreemlinks

De NCTV liet de naam van KOZP vallen: de groep werd een 'relatief nieuwe extreemlinkse antiracistische actiegroep' genoemd. 

KOZP, dat strijdt voor de aanpassing van de figuur Zwarte Piet, heeft vandaag een klacht ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is in de media namelijk regelmatig aandacht voor het Dreigingsbeeld. "Door het Dreigingsbeeld ontstaat een misleidend beeld van KOZP. Een beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden."

Rectificatie

De groep vindt dat de NCTV 'onrechtmatig en onzorgvuldig' heeft gehandeld. "Hoewel de KOZP maatschappelijke veranderingen nastreeft, doet zij dit nooit door te dreigen met geweld", aldus de groep. Ze eisen dat de opmerkingen over de groep uit het Dreigingsbeeld worden verwijderd. Ook vragen ze de NCTV om rectificatie.

Jerry Afriyie, woordvoerder van KOZP, zegt dat de agressie tegen de demonstranten toeneemt. "Sinds de verschijning van het rapport heb ik extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen om mij vrijelijk door het land te bewegen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore