Maatregelen

Jonge Uber-chauffeurs moeten nu eerst op cursus

08 februari 2019 03:12 Aangepast: 08 februari 2019 08:13
Bij het ongeluk op de A9 kwamen twee mensen om het leven. De veroorzaker was een Uber-chauffeur. Beeld © Inter Visual Studio / Stefan Roode

Chauffeurs onder de 25 die voor taxidienst Uber willen rijden, moeten voortaan eerst een speciale cursus volgen bij Veilig Verkeer Nederland.

Het gaat om een cursus over risico-inschatting en sociaal weggedrag. De eerste bijspijkercursussen starten volgende week al. 

Vier dodelijke ongelukken

VVN was al enkele weken met Uber in gesprek, nadat ze eerst alarm hadden geslagen over de taxidienst toen Uber-chauffeurs in zes weken tijd betrokken waren bij vier dodelijke aanrijdingen.

VVN riep toen op tot een voorlopig verbod op de taxidienst, die zijn chauffeurs dusdanig zou opjagen dat ze als 'kamikazepiloten' over de weg razen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVN na reeks dodelijke ongelukken: 'Haal Uber voorlopig van de weg'

Tevreden

De organisatie is nu tevreden over Uber, dat in korte tijd heeft laten zien dat het de problemen serieus neemt, zegt VVN-directeur Alphons Knuppel tegen de Telegraaf. Zo verhoogde Uber eerder al de eisen die het aan zijn chauffeurs stelt door de minimumleeftijd te verhogen naar 21 jaar en bovendien minimaal een jaar rijervaring te eisen. Daar komt nu nog deze bijspijkercurus bovenop. 

Volgens Knuppel leert de ervaring dat dit soort cursussen wel degelijk effectief zijn. De chauffeurs moeten onder meer leren dat ze onder het rijden niet met hun administratie of planning bezig moeten zijn. "Dat haalt de focus van de weg af. We willen het MONO-rijden er in slijpen.''

MONO is de naam van de overheidscampagne tegen appen en bellen in het verkeer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van