Kort geding

Politiebonden willen ruim baan voor protest Den Haag

07 februari 2019 23:26 Aangepast: 07 februari 2019 23:32
Actievoerende agenten afgelopen september in Den Haag bij het Binnenhof. Beeld © ANP

De politiebonden spannen een kort geding aan tegen burgemeester Pauline Krikke van Den Haag omdat zij een aantal voorwaarden stelt aan de protestactie die de bonden maandag willen houden tegen het pensioenbeleid van de regering-Rutte. Het kort geding is morgen.

De aangekondigde vakbondsactie bestaat uit het blokkeren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het gebouw van de werkgeverskoepel VNO/NCW. Ambtenaren op het ministerie zouden te horen hebben gekregen dat ze, als ze maandag op het departement willen werken, vóór 8 uur 's ochtends binnen moeten zijn.

Onaanvaardbaar

Krikke wil de politieactie alleen toestaan als de bonden voldoen aan een aantal voorwaarden. De burgemeester vindt onder meer dat mensen tijdens de blokkade altijd het ministerie en het kantoor van VNO/NCW moeten kunnen verlaten. Ook stelt Krikke dat het ministerie en de werkgeversorganisatie geen zwaarwegende bezwaren tegen de actie mogen hebben.

De politiebonden zien niets in de voorwaarden van Krikke. Ze noemen die 'een onaanvaardbare inperking van hun recht op collectief demonstreren en actievoeren'. De bonden willen dat de AOW-leeftijd op 66 blijft, dat zzp'ers ook een goed pensioen kunnen opbouwen en dat de boete op vervroegde uittreding wordt afgeschaft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiebonden willen weer praten over cao: wel nieuwe protestacties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore