'Betaalbare zorg'

Zorgverzekeraar VGZ koopt zelf implantaten, vindt tandartsen te duur

07 februari 2019 10:44 Aangepast: 07 februari 2019 14:52
Veel tandartsen brengen hoge kosten voor implantaten in rekening.

VGZ gaat tandheelkundige implantaten voortaan zelf centraal inkopen. De zorgverzekeraar vindt dat tandartsen voor de implantaten te hoge kosten in rekening brengen.

Volgens de zorgverzekeraar blijkt uit prijzen van twaalf verschillende implantaatfabrikanten dat de inkoopkosten gemiddeld 186 euro per implantaat bedragen. Maar veel tandartsen brengen 314,04 euro (het maximale tarief voor 2019 van de NZa, de Nederlandse Zorgautoriteit) in rekening. 

Premie omlaag

VGZ vergoedt jaarlijks ongeveer 26.000 implantaten. Als meer tandartsen gebruikmaken van centrale inkoop van de implantaten, dan zou dat een besparing opleveren van circa 3,3 miljoen euro, heeft de verzekeraar berekend. En daardoor zou de premie voor verzekerden omlaag kunnen.

"Daarnaast kan deze aanpak honderden euro’s schelen voor onze verzekerden als de behandeling niet binnen de basisverzekering valt. Wij vinden het belangrijk dat de zorg voor iedereen betaalbaar blijft", zegt Tom Kliphuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Coöperatie VGZ.

Zes maanden oud? Naar tandarts: kinderen gaan te laat naar de tandarts

Ouders van jonge kinderen wachten veel te lang totdat ze met hun kind voor het eerst naar de tandarts gaan.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt de vaste tarieven voor werkzaamheden. De NZa is op dit moment niet van plan om de kostenprijs aan te passen, maar begrijpt dat zorgverzekeraars het tarief in de gaten houden. "Als de zorgverzekeraar op deze manier zorgt dat de patiënt minder betaalt, zijn we er voorstander van", zegt Erik Bloem van de NZa.

Al langer ruzie

Volgens Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en zelf tandarts-implantoloog, is de prijs van €314,04 voor een implantaat juist een prima gemiddelde prijs. "Voor 186 euro kun je geen goed implantaat kopen. Althans niet wetenschappelijk gerenommeerd."

VGZ en de tandartsen hebben al langer ruzie over de implantaten. De ANT, belangenbehartiger van de Nederlandse tandartsen, verweet VGZ onlangs nog met te weinig tandarts-implantologen afspraken te hebben gemaakt en vond dat de 'patiënt de dupe was'. "Het lijkt erop alsof VGZ ons wil terugpakken", zegt Vaartjes.

De VGZ bestrijdt dit en zegt 'ruimschoots' aan de zorgplicht te voldoen. "Begin 2019 waren al voldoende praktijken gecontracteerd en in januari zijn daar nog vele bijgekomen", meldt de verzekeraar in een persbericht. "De tandartsen die een contract hebben met VGZ, hebben met ons afgesproken dat zij de werkelijke inkoopprijs in rekening brengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bespaar geld (en tanden): vraag ook bij de tandarts om second opinion

`