Ga naar de inhoud
Aanstootgevend

Kamer reageert met afschuw op betasten honden: 'Ziek en verwerpelijk'

Undercoverbeelden van de hondenshow in Eindhoven Beeld © RTL Nieuws

Met afschuw hebben Tweede Kamerleden de beelden bekeken van House of Animals, waarop is te zien dat honden tijdens een dierenshow worden betast op hun geslachtsdeel.

Waarschuwing: de beelden van de hondenshow staan onderin dit artikel. Deze kunnen als schokkend worden ervaren.

"Wat ik zag was ziek en verwerpelijk", zegt Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. "Aanstootgevend en pervers", is het oordeel van PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Kamervragen

De Partij voor de Dieren gaat vragen stellen aan minister Carola Schouten, verantwoordelijk voor dierenwelzijn, en pleit opnieuw voor een verbod op hondenshows. D66 wil dat de minister optreedt omdat meer misstanden zijn gesignaleerd bij dierenshows. "Afschuwelijk wat er in Eindhoven is gebeurd, om onpasselijk van te worden", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt beelden waarop teefjes worden betast bij hondenshow

"Dit laat opnieuw zien dat deze shows een ramp voor de hond zijn, vanwege alle stress", zegt Kamerlid Wassenberg. "Honden zitten vaak lang vast in een kooi, kunnen niet wegvluchten van harde geluiden en drukte. Ze kunnen niet fatsoenlijk uitgelaten worden. Het is bizar dat een baasje denkt deze problemen op te kunnen lossen door de hond te bevredigen."

De undercoverbeelden:

00:43

De wet is er volgens Wassenberg duidelijk over: dat is strafbaar. "Volkomen terecht dus dat er aangifte wordt gedaan", zegt hij. Ook PvdA-Kamerlid William Moorlag zegt dat de wet hierover duidelijk is. Hij vindt dat sprake is van aantasting van de waardigheid van dieren. "De PvdA heeft in 2007 wetsvoorstel ingediend om seks met dieren strafbaar te stellen. Die wet is aangenomen. Met die wet moet het OM kijken of hier vervolgd gaat worden."

'Organisatie moet ingrijpen'

SP-Kamerlid Frank Futselaar vindt het heel erg raar wat er tijdens de hondenshow in Eindhoven is gebeurd. Hij vindt dat de organisatie van hondenshows moet ingrijpen als zoiets gebeurt. "Als iemand het ziet moet er een persoon zijn bij wie men terecht kan om dit te melden zodat er direct kan worden gereageerd. Dat lijkt mij de beste reactie", zegt hij.

De VVD wilde niet reageren.