Ga naar de inhoud
Groot onderzoek

Eén op de 18 volwassenen heeft te maken met huiselijk geweld

Archieffoto Beeld © Istock

730.000 Nederlanders, oftewel één op de 18 mensen, heeft de afgelopen vijf jaar te maken gehad met ten minste één voorval van fysiek of seksueel geweld dat werd gepleegd door iemand uit de huiselijke kring. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Het gaat om 5,5 procent van de volwassenen. Naar schatting wordt daarnaast zeker 3 procent van de kinderen mishandeld. In veel gevallen gaat het dan om ernstige verwaarlozing.

Het onderzoek is uitgevoerd onder regie van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Het WODC werkte samen met ruim tien andere onderzoeksinstellingen sinds 2015 op verzoek van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de studie.

Huiselijk
Lees ook:
Huiselijk geweld in Nederland veel erger dan gedacht

Het onderzoek wijst uit dat bij een op de drie volwassenen het huiselijk geweld eenmalig was. Bij een grotere groep, 41 procent, gebeurde het echter vaker, en bij 20 procent structureel.

Vrouwen vaker slachtoffer

In de meeste gevallen was sprake van geweld door een (ex-)partner. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen, vooral als sprake is van structureel geweld.

Erik
Lees ook:
Erik werd geslagen door zijn vriendin: 'Ik wilde mijn kind niet achterlaten'

Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen voor een stijging van huiselijk geweld en kindermishandeling in de loop der tijd. Maar dat komt ook doordat de metingen over de tijd niet in alle opzichten goed vergelijkbaar zijn.

Heftige video van huiselijk geweld schokt Brazilië

03:04
Huiselijk geweld komt in de hele wereld voor, vooral in Brazilië. Elke dag worden daar 12 vrouwen vermoord, bijna de helft door de (ex-)partner.