Sildenafil

'Onderzoek nieuw medicijn zwangere vrouwen terecht stilgelegd'

06 februari 2019 06:40 Aangepast: 06 februari 2019 07:10
Archieffoto Beeld © iStock

Een groot onderzoek naar een nieuw medicijn voor zwangere vrouwen met een te kleine foetus is vorig jaar zomer terecht voortijdig stilgelegd. Dat blijkt uit intern onderzoek door het Amsterdam UMC, waarvan RTL Nieuws de resultaten heeft.

Tussen 2015 en de zomer van 2018 kregen 108 zwangere vrouwen sildenafil toegediend, de werkzame stof van Viagra. De foetussen van deze vrouwen waren te klein en sildenafil zou moeten zorgen voor een betere groei.

Terecht stilgelegd

Er ontstonden zorgen toen bleek dat veel baby’s van deze vrouwen overleden. Het onderzoek werd dan ook stilgelegd. Die beslissing blijkt nu terecht, want het middel deed niet waarop gehoopt was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elf baby’s overleden bij onderzoek Amsterdam UMC

'Verschil te klein'

Maar of er daadwerkelijk baby’s zijn overleden door de proef, kan niet worden vastgesteld, zegt hoofdonderzoeker Wessel Ganzevoort van het Amsterdam UMC. Van de 108 vrouwen die sildenafil kregen toegediend overleden 44 kinderen. Bij de controlegroep van 108 vrouwen, die een placebo kregen,  waren dat er 40. Dat verschil is wetenschappelijk te klein om te zeggen dat sildenafil schadelijk is geweest.

Hoewel dus niet vaststaat dat baby’s door de proef zijn overleden, staat Ganzevoort achter de beslissing om voortijdig te stoppen. "Waar we voor vreesden, lijkt niet te zijn gebeurd. Maar het is duidelijk dat het middel niet werkt zoals gehoopt. Misschien heeft het wel schadelijke effecten, maar ook dat weten we niet zeker. Het zijn in elk geval voldoende aanwijzingen om er niet mee door te gaan."

Geen schadeclaims

De vrouwen die mee hebben gedaan aan de proef zijn geïnformeerd over de resultaten van het interne onderzoek naar de proef. Volgens Ganzevoort heeft geen enkele deelnemer een schadeclaim ingediend bij het ziekenhuis.

Volgende week worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd op een groot internationaal congres voor artsen. Ganzevoort zal daar zijn collega’s adviseren om niet langer sildenafil voor te schrijven aan zwangere vrouwen bij wie de baby niet goed groeit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`