Ga naar de inhoud
Undercoveractie

Politie onderzoekt beelden waarop teefjes worden betast bij hondenshow

Undercoverbeelden van de hondenshow in Eindhoven Beeld © RTL Nieuws

De politie onderzoekt beelden die gemaakt zijn tijdens een hondenshow in Eindhoven. Daarop is te zien hoe mannen teefjes betasten op hun geslachtsdeel. "Het is zeer ongepast, in welke situatie dan ook", zegt een dierenarts. Er wordt aangifte gedaan.

Waarschuwing: de beelden van de hondenshow staan onderin dit artikel. Deze kunnen als schokkend worden ervaren.

Dierenbeschermers van House of Animals waren dit weekend undercover aanwezig tijdens een hondententoonstelling in het Beursgebouw in Eindhoven. Op beelden die zij hebben gemaakt, die in handen zijn van RTL Nieuws, is te zien dat zeker drie teefjes door drie verschillende mannen worden betast op hun geslachtsdeel. "Dit zijn seksuele handelingen en het is bizar dat dit wordt gedaan om een hond rustig te krijgen voor zo'n show", verklaart Karen Soeters van House of Animals.

Kamer
Lees ook:
Kamer reageert met afschuw op betasten honden: 'Ziek en verwerpelijk'

'Dit gaat echt te ver'

"Ik vind dit echt verwerpelijk en ziekelijk", stelt hondenkenner Sacha Gaus die de beelden voor RTL Nieuws heeft bekeken. "De vraag is natuurlijk hoe ver je kan en mag gaan met seksueel contact met je hond. In mijn ogen gaat dit echt te ver."

House of Animals heeft de beelden naar de politie gestuurd en doet er vandaag aangifte van. "Wij gaan de beelden onderzoeken en zullen beoordelen of er sprake is van strafbare feiten", zegt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant tegen RTL Nieuws.

De undercoverbeelden:

00:43

Tijdens de driedaagse show werden ruim 3000 honden gekeurd van diverse rassen uit verschillende landen. De honden die op de beelden te zien zijn, zijn Engelse bulldogs.

'Dit is zeer ongepast in welke situatie dan ook'

Meerdere dierenartsen die voor RTL Nieuws de video en foto's hebben bestudeerd, verklaren dat de vulva van de teefjes wordt gemasseerd. Een dierenarts die anoniem wil blijven, stelt: "De hand en de vingers van de eigenaar zijn geplaatst op de plek waar het genitaal apparaat zit van de hond. Het heeft er alle schijn van dat de man zijn vinger in de vulva stopt en heen en weer beweegt/stimuleert. Hoe dan ook lijkt ons dit zeer ongepast in welke situatie dan ook, en is dit niet gebruikelijk om te doen tijdens een hondenshow." 

Een andere dierenarts uit Amsterdam zegt het 'niet oke' te vinden wat er gebeurt op de beelden. "Dit is zeer eigenaardig. Het kan zijn dat ze binnen die hondenclub door de jaren heen ontdekt hebben dat die dieren daar rustig van worden, dat is ook wel aannemelijk, maar ik vind het heel cru wat ze doen."

Of het strafbaar is, is de vraag. Er is een wet waarin staat dat ontuchtige handelingen met een dier verboden zijn. Volgens Soeters is daar geen twijfel over: "Dit is een ontuchtige handeling wat tegen de wet is. Hier moet dus op gehandhaafd worden."

'Het is een grijs gebied'

Advocaat dierenrecht Iaira Boissevain is wat minder stellig dan Soeters: "Het is een grijs gebied waarin de rechter uiteindelijk moet bepalen of dit kan of niet. Ik vind het in ieder geval pervers en ik vind het een grens overgaan." Voor ontuchtige handelingen met dieren kan je anderhalf jaar celstraf krijgen.

Reactie Dogshow Eindhoven:

Voorzitter Maurice Peperkamp van de hondententoonstelling in Eindhoven heeft de video gezien en reageert: "Wat die meneer doet, kan niet. Het is absoluut ongewenst gedrag. We hebben tijdens zo'n show een hondenwelzijnsteam rondlopen dat alles controleert. Wij hebben dit zelf niet geconstateerd en het is ons daarom niet bekend wie deze man is." 

"Dit soort incidenten kunnen gebeuren, maar dit keuren wij niet goed. Als we dit hadden gezien, dan was die meneer weggestuurd." 

"Als er inderdaad aangifte is gedaan en de politie stelt een onderzoek in, dan verlenen wij alle medewerking die nodig zal zijn."

Reactie Engelse Bulldog Club Nederland:

"Het bestuur distantieert zich van deze praktijken. Na onderzoek door de EBCN is gebleken dat dit een niet lid betreft. Tevens zal de EBCN vanaf heden en tijdens haar evenementen hier zeer streng op toezien en bij ongepaste handelingen onze deelnemers hierop aanspreken en actie ondernemen."