Uit huis

Jongeren langer bij ouders op de bank: '100 huizen geloot, nog steeds geen eigen plek'

05 februari 2019 16:24 Aangepast: 06 februari 2019 07:54
Trevor krijgt na 8 jaar zoeken eindelijk zijn eigen woning. Beeld © Eigen foto

Jongeren die studeren of werken blijven extra lang bij pa en ma op de bank. Ze kunnen vaak niet anders, er zijn wachtlijsten voor woningen en studentenkamers zijn duur. En dus laten ze keurig aan hun moeder weten of ze mee-eten. "Dat is stipt om half 6."

"Het afgelopen jaar heb ik meer dan 100 woningen bekeken", vertelt Trevor (26). Hij is geboren en getogen in Almere en wil daar ook graag wonen. "Het is een ramp. Je kunt op twee manieren een woning krijgen: of je doet mee aan een loting, of je staat op een wachtlijst."

Trevor heeft bij bijna elk huis dat hij bekeek meegedaan met een loting. "In het begin had ik nog wensen waar ik wilde wonen en wat voor soort woning ik graag wilde. Dat heb ik allemaal losgelaten, ik heb alles aangegrepen wat op mijn pad kwam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren steeds later uit huis: 'Maar het zijn geen watjes'

'Ik wil een plekje voor mezelf'

Trevor woont nu bij zijn moeder en dat bevalt hem prima. "Ik heb genoeg ruimte voor mezelf en we hebben het goed samen, maar ik wil graag een plekje voor mezelf. Mijn moeder eet stipt om 17.30 uur, ik heb dan niet altijd honger."

Na meer dan acht jaar op de wachtlijst is het dan eindelijk gelukt. "Super he, volgende maand mag ik dan eindelijk mijn eigen nieuwbouw huurwoning inrichten. Daar heb ik zin in. Ik kan dan eindelijk de stap maken die ik al jaren wil."

"Ik werk om geld te sparen voor een eigen huis." "Ik werk om geld te sparen voor een eigen huis."

'Er zijn geen betaalbare woningen'

Ook Tessa Gooijer (25) zit nog bij pa en ma op de bank. "Ik woon in Lelystad en studeer in Zwolle. Al ruim een jaar kijk ik elke dag op de website van een woningbouwvereniging. Met mijn inschrijftijd van zes jaar moet ik aan de beurt zijn voor een huis, maar dat gebeurt niet."

Tessa wil wel op zichzelf wonen, maar er zijn geen woningen voor haar beschikbaar. "En een studentenkamer vind ik zonde van mijn geld. Voor een postzegel betaal je een vermogen. Nu heb ik een grote kamer waar ik al mijn spullen kwijt kan en betaal ik niks. Dan blijf ik liever wat langer bij mijn ouders."

'Ik nam het huishouden op me'

Tessa staat zonder problemen op een vrije dag de was te vouwen. "Twee jaar geleden werd mijn moeder geopereerd. Toen nam ik het huishouden op me. Ik draaide wasjes en vouwde alles op. Dat doe ik nu nog steeds."

Ze vindt het niet erg om thuis te wonen, maar merkt dat ze al met één been buiten staat. "Maar dat sta ik al twee jaar. Ik zit alleen te wachten op een huis voor mezelf, dat gaat alleen niet van harte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer mensen onder de 30 blijven bij hun ouders wonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`