'Burn in Hell'

Buurtwacht na bekladden fokkerij waar 2500 varkens bij brand omkwamen

05 februari 2019 13:16 Aangepast: 05 februari 2019 13:46
Beeld © Toby de Kort/De Kort Media

Bij een varkenshouderij in het Brabantse Biezenmortel waar vrijdag 2500 varkens bij een brand omkwamen, is een buurtwacht ingesteld van bezorgde burgers.

Dat gebeurde nadat actievoerders gisteren op klaarlichte dag de boerderij hadden beklad, meldt Omroep Brabant. 'Burn in Hell' stond er op de boerderij, naast een logo van het Dierenbevrijdingsfront.

Patrouilles rond fokkerij

De buurtwacht wil de getroffen varkensfokker met haar actie een steuntje in de rug geven. De komende dagen patrouilleren dagelijks vrijwilligers rond de fokkerij. 's Avonds en 's nachts worden professionele bewakers ingezet.

Bij de grote brand werden drie van de vier stallen verwoest. Maar 500 van de 3000 varkens die hierin verbleven, overleefden de vuurzee. Volgens de politie is er geen strafbaar feit gepleegd. De brand zou zijn ontstaan in een werktuigenloods.

Dodelijke combinatie

Oud-dierenarts Bulle Koster legde eerder aan RTL Nieuws uit waarom het vaak verkeerd gaat in stallen: "In stallen zijn elektriciteit, water, ammoniak en vooral: heel veel stof in het afzuigingskanaal. Dat is een dodelijke combinatie."

Blussen verloopt vaak moeizaam, zegt Koster: "Op veel plekken zijn niet of onvoldoende aansluitingen. In 70 procent van de stallen is niet voldoende bluswater."

Stalbranden: waarom stallen tikkende tijdbommen zijn

In 2018 kwamen ruim 120.000 dieren om bij stalbranden. Hoe het kan dat het zo vaak misgaat in veestallen? 'Als het op één plek brand, verspreidt het vuur zich razendsnel over de hele stal', zegt dierenarts Bulle Koster.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`